Лех Ковалски със специалната награда на 25-тия София Филм Фест

Лех Ковалски със специалната награда на 25-тия София Филм Фест

Сподели

Лех Ковалски ще бъде удостоен със специалната награда на София Филм Фест.

Американският кино майстор е сред най-първите международни гости в историята на СФФ. Пристига в България за първи път през 1997 година, когато най-големият филмов форум в страната носи все още името „Мюзик Филм Фест“. 25 години по-късно той е председател на журито на Международния документален конкурс. И по време на есенното издание през септември 2021 ще получи Специална награда на юбилейния София Филм Фест за своя принос към изкуството на киното.

Биографията на режисьора и оператор от полски произход Лех Ковалски започва през 1951 година, когато е ражда в Лондон.
Сред най-емблематичните му филми е документалният „D.O.A.“ (1980), който пресъздава процъфтяващата пънк сцена във Великобритания в края на 70-те години. Той включва кадри от неуспешното американско турне на Sex Pistols от 1978 година. Негови са също филмите „История на един наркоман“ (1985) с участието на Джон Спейсли. И „Роден да губи: Последният рокендрол филм“  (1999) – култов филм за Джони Тъндърс от „Ню Йорк Долс“.
Чрез огромно количество архивни кадри и документални материали Ковалски разкрива живота на ъндърграунд поколението. Режисьорът е автор и на филма „Hey! Is Dee Dee Home?“ (2002) за басиста на легендарните „Ramones“ и неговата борба с пристрастяването към хероина.
Във филмографията му са още забележителни документални творби като „На изток от рая“ (2005) и „Плащам ти за историята“ (2017).
Освен „D.O.A.“, в програмата на 25-ия София Филм Фест #ЕСЕН зрителите ще могат да видят последните два филма на Ковалски – „Разбий го на парчета“ (2019) и „Това също е Париж“ (2020), представени лично от своя автор. Световната премиера на „Разбий го на парчета“ е в „Петнайседневката на режисьорите“ в Кан, а сюжетът проследява борбата на френски автомобилни работници, които се стремят да запазят работата си, преди компанията им да бъде ликвидирана.

Актуално

Избрано за вас