Може ли Кейт Бланшет да подобри рекорда на Хепбърн за „Оскар“?

Снимка: http://thegreatkh.blogspot.com/

Може ли Кейт Бланшет да подобри рекорда на Хепбърн за „Оскар“?

Снимка: http://thegreatkh.blogspot.com/
Сподели

Може ли Кейт Бланшет да подобри рекорда на Катрин Хепбърн за „Оскар“? Според прогнозите австраликата стремглаво се доближава до третата статуетка в кариерата си. Това ще я доближи до привидно недосегаемия рекорд на  Хепбърн от четири награди за най-добра актриса. Но нека да видим как седят числата при звездата на американското кино от 50-те и аристократичната блондинка от филми като „Каръл“.

Хронологията на Оскарите при Бланшет датира

от 2005 г., когато печели в категорията за поддържаща роля

При това не коя да е, а тази на Хепбърн в автобиографичния филм за нея „Авиаторът“, дело на Скорсезе. През 2014 г. Бланшет триумфира и в категорията за главната роля в „Син жасмин“.

В историята на киното до момента 7 актьори са печелили заветните 3 Оскара.Това са Ингрид Бергман, Уолтър Бренън, Даниел Дей-Луис, Франсис Макдорманд, Джак Никълсън и Мерил Стрийп. На практика конкуренцията на Бланшет е голяма, но нито един от изброените не е номиниран тази година.

Ако Бланшет спечели третия си Оскар тази година,

ще бъде втората най-млада актриса, достигнала статута на трикратен носител,

след Бренън, който е на 46 години, когато печели статуетката.  Това може да постави Бланшет на крачка от четвърти „Оскар“ в началото на 60-те си години. Така тя ще е с цяло десетилетие по-млада от Хепбърн, която печели четвъртия си Оскар на 73 години. Въпреки че 21 пъти номинираната Стрийп, която на 73 години се доближава до статута на холивудски титан и любимка на публиката може и да стигне първа.

Четирите и повече десетилетия, през които е оцелял рекордът на Хепбърн. Колкото и близо да са  Бланшет и Стрийп до рекордния Оскар, Хепбърн е успяла да задържи рекорда в продължение на почти половин век.

Актуално

Избрано за вас