Музеите Д’Орсе и Белведере – част от стипендията Web 3.0

Музеите Д’Орсе и Белведере – част от стипендията Web 3.0

Сподели

Музеите Д’Орсе и Белведере – част от стипендията Web 3.0. Нова програма, предназначена да въведе глобалните художествени и културни институции в света на Web 3.0 – децентрализираното трето поколение на мрежата, което е и ядро на

блокчейн, криптовалути и NFT

– избра 12 институции, включително музеите Д’Орсе в Париж и Белведере във Виена, да се присъединят към отпуснатата стипендия. Нейната цел е да се ангажира с блокчейн технологията за запазване и насърчаване на културното наследство. Също така за социално подпомагане, екологична справедливост и финансова стабилност.

Отпуснатата програма за стипендии Web 3.0 се осъществява в сътрудничество между фондация Tezos, групата за социални иновации We Are Museums и TZ Connect (базирана в Берлин група, подкрепяща проекти и компании, изграждащи Tezos). Тя ще предложи

обучение по основи на блокчейн технологията, включително лекции, семинари

и наставнически сесии с експерти от индустрията.

Практиката изследва използването на блокчейн в културния сектор, както и неговите

правни и социални последици в пресичането му със света на видеоигрите.

В допълнение, обхваща Web 3.0 комуникацията и изграждането на общността, като предоставя практически опит в разработката на блокчейн „направи си сам“.

Според изявление на WAC, екип от

френското Министерство на културата също ще ръководи специално изследователско поле,

фокусирано върху постоянството на артистичните възнаграждения чрез интелигентни договори и други средства. Акцент ще се сложи и върху това как блокчейните комуникират помежду си.

В миналото

регулярните хонорари бяха една от най-рекламираните причини, поради които артистите трябваше да се съгласят да използват NFT.

На практика това е под заплаха, тъй като надпреварата към дъното видя много NFT платформи да премахнат изискването купувачите да плащат възнаграждения.

Сабине Химелсбах, директор на Музей на електронните изкуства споделя пред журналисти, че нейната институция

планира да интегрира по-голяма блокчейн функционалност

с основното си музейно програмиране. „За нас стипендията Web 3.0 идва в точния момент, тъй като тази година основната ни дейност е фокусирана върху блокчейн технологиите. Това е отлична възможност за музей. Тази година планираме да обособим децентрализирана автономна организация и чрез това да изградим базиран на блокчейн кръг от приятели. Развълнувани сме да сме част от програмата на стипендията и очакваме с нетърпение какво ще научим от нея,“ казва още Химелсбах.

Актуално

Избрано за вас