Носителката на „Икар“ за дебют Кристина Беломорска: Наградата е доверие в аванс

Носителката на „Икар“ за дебют Кристина Беломорска: Наградата е доверие в аванс

Сподели

Кристина Беломорска спечели „Икар“ за дебют за  „Морфин“ по повестта на Михаил Булгаков.  Театрално-визуалният пърформанс маркира първите й стъпки в режисурата, а за партньорът й в приключението Петър Петров-Перо това е първи моноспектакъл.

Беломорска завършва НАТФИЗ през 2019г.,

специалност „Режисура за драматичен театър“ в класа на проф. Иван Добчев и магистратура „История и съвременност на философията“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Кристина Беломорска е независим артист, възпитаник на проф. Иван Добчев. Снимка: Беатрис Бочева

Беломорска е играла в представленията „Черна Дупка“, „Онова нещо“, „Срещу тишината“ и „Изгубеното поколение“.

Номинирана е и печели награда

„НАЙ-НАЙ-НАЙ“ за режисура на НАТФИЗ през 2019 г., а през 2020 г. дебютната ѝ пиеса „EXODUS: отвътре навън“ е номинирана в конкурса на НБУ за нова българска пиеса.

„Морфин” представя съдбата на

младия лекар Сергей Поляков, попаднал в зависимост от опиата, и опитите му да се освободи от нея. Всъщност повестта е своеобразна изповед на самия Михаил Булгаков, който също се пристрастява към морфина в някакъв етап от живота си, но успява да преодолее тази зависимост след двегодишни усилия.

Кадър от „Морфин“. Снимка: Боян Фераджиев

Минути, след като получи наградата си от Цветана Манева, Кристина разговаря с artportal.news.

– Какво е усещането да спечелите „Икар“ за дебют? Това признание ви слага с тежест на театралната карта като млад режисьор, или само поставя началото на един, надяваме се, дълъг и успешен път в изкуството?

– Приемам го като доверие в аванс. Сигурна съм, че на тази статуетка ще стоят всички ластици и гривни, които имам. Във вкъщи вече разчистват, за да й намерят достойно място.

– Кой бе най-трудният момент в работата по „Морфин“?

–  Да го направим за един месец въпреки всички препятствия, които имахме.Финансирането. Намирането на пространство. Случването на целия проект от А до Я, който изнесохме с Петър Петров-Перо.

– След „Икар“ накъде?

– Към нови представления. Надявам се директорите на театри да вярват повече в младите артисти и да им подават по-уверено ръка.

Фотокредит: Цвети Арангелова

Още по темата:

Гласът на Апостол Карамитев звучи на „Икар 2023“

Светски дебют: Мария Бакалова пристигна на ИКАР 2023 с гаджето си (Снимки)

Актуално

Избрано за вас