Проектът за дарение на българско изкуство в Париж се подновява

Снимка: Фондация „Българско изкуство и култура“

Проектът за дарение на българско изкуство в Париж се подновява

Снимка: Фондация „Българско изкуство и култура“
Сподели

Проектът за дарение на българско изкуство на центъра „Жорж Помпиду“ в Париж се подновява след двугодишно прекъсване. Фондация „Българско изкуство и култура“ стои в инициативата на проекта. Националния център за изкуство и култура „Жорж Помпиду“ в Париж съхранява предмети на изкуството от цял свят. Успоредно с това, дейността му е съсредоточена в тяхното подпомагане и развтие.

Проектът за дарение на българско изкуство,

е бил в двугодишно прекъсване, продиктувано от пандемията, както и от смяната на директора на центъра. Настоящият директор Касвие Ре е потвърдил официално интереса към продължаване на проекта и ще пристигне в България на 15 февруари. Тогава директорът ще се запознае с подновените дейности на проекта.

„Музеят на изкуството днес: колекции, финансиране и развитие на публики“

е лекцията, която директорът на центъра за изкуство в Париж ще изнесе. Това е част от програмата му по време на престоя в България. Лекцията ще се проведе в Двореца на Националната художествена галерия.

Началото на проекта е обявено през 2018 г. в София от тогавашния директор Бернар Блистен. Изкуствоведът Десислава Димова от фондация „Българско изкуство и култура“ и кураторът от френска страна Никола Лиучи-Гутников съставят първоначалната селекция от произведения на български автори. Димова съобщава, че:

„На този етап в полезрението на колегите от „Жорж Помпиду“ са над 20 произведения от около 15 български автори“.

По думите й, след крайната селекция ще се състои процедура по представянето ѝ пред Научната комисия и Комисията по придобиванията на центъра.

Актуално

Избрано за вас