Робот готви в хърватски ресторант

Робот готви в хърватски ресторант

Сподели

Мечтаете за ньоки с агнешко, черно ризото или паста с тиквички? Можете да ги поръчате в хърватски ресторант, в който робот-готвач може да сготви

около 70 различни ястия в една тенджера,

съобщава Ройтерс.

Според собствениците на бистрото, BOTS&POTS Sci-Food, Загреб е единственият ресторант в света, където се предлагат готови за консумация ястия, приготвени без човешко участие.

Роботизираните готварски устройства добавят олио и подправки според дигитални рецепти, направени от истински готвач.

В други подобни ресторанти

роботи бъркат и пържат чипс и хамбургери,

правят пици или сервират и доставят ястия, но „няма робот, който да прави едно ястие в тенджера от пресни продукти,“ според твърди Хървое Буяс. Той е един от съсобствениците.

Седем години бяха нужни на партньорите да превърнат една идея в реалност и  да отворят  ресторанта миналата година, след като инвестираха над 1 милион евро.

„Наистина беше предизвикателство да се направи готово за консумация ястие от пресни продукти  във възможно най-кратък срок и също толкова вкусно, колкото може да бъде“, обясняват те. Клиентите изглежда са съгласни, коментира Ройтерс.

„Храната е с най-високо качество“,

каза Ловро Петър Андришек,  на 18 г., който  посещава  Bots&Pots  като подарък за рождения си ден. „Чинията ми е напълно чиста“,  смее се той.

Роботизираният готвач, наречен GammaChef, се „обучава“ дигитално как да сготви храна от главния готвач на ресторанта. След това запомня рецептата  и я повтаря безкрайно. Пет роботизирани готварски устройства могат да приготвят четири ястия за 15 минути всяка или близо 100 ястия  за един час, казва Буяс. И добавя, че едно щеше да струва 10 000 евро, ако се продаваше.

Обмисляме  да разширим нашия бизнес модел чрез франчайз, заяви Буяас. Той обяснява, че роботът ускорява процеса на готвене и спестява пари в момент на недостиг на персонал.

„Един такъв ресторант с пет робота може да се управлява от един единствен човек“, каза Буяс. „Крайната ни цел е да създадем  ресторант „без сервитьор, без готвач,  без пари в брой“, където поръчвате, получавате и плащате храната без човешки контакт“, обобщава той.

 

Актуално

Избрано за вас