Фестивалът в Кан 2022 : „Седмица на критиката“ с награда за смели режисьори

Фестивалът в Кан 2022 : „Седмица на критиката“ с награда за смели режисьори

Сподели

Най-дългоочакваният филмов фестивал в Европа – този в Кан, ще се проведе между 17-ти и 28-ми май в южния френски град. И тази година, участниците в комисията са гледали над 1050 игрални филма, за да подберат едва 16 за фестивала.

Част от претендентите за миналогодпините награди са познати на българската публика благодарение на фестивала CineLibri, който се проведе през октовмри миналата година.

А именно :

1.„Историята на жена ми“ на унгарската режисьорка Илдико Енеди;

2. „Бенедета“ на Пол Верховен;

3. Носителят на Оскар за най-добър международен филм „Карай колата ми“ на Рюсуке Хамагучи; 4. „Френският бюлетин“ на Уес Андерсън;

5. Мащабната европейска продукция „Островът на Бергман“ с режисьор Миа Хансен-Льове;

6. Последните филми на двама от най-успешните френски режисьори – Бруно Дюмо („Франция“) и Франсоа Озон („Всичко мина добре“).

А тази година, по случай 61-вото издание на „Седмица на критиката“,

комисията ѝ открива нова награда.

Дейността на тази паралелна част от фестивала в Кан започва през 1962 г. Членове в комисията са предимно журналисти или кинокритици, коитно не могат да служат повече от два последователни мандата. Причината – да се избегне насърчаването на определени вкусове.

В момента комисията е под ръководството на директора на „Седмица на критиката“ – Чарлз Тесон, бивш главен редактор на най-старото и престижно френско списание за кино „Cahiers du Cinéma“. Новата награда носи името French Touch и ще се присъди на най-смелите нови таланти. Мисията ѝ е да приветства оригиналността и поемането на риск от новопоявилите се режисьори.

Според президента на Pathé Films Ардаван Сафае, зад името ѝ седи идеята :

„да популяризира нашите таланти и нашите общества в целия свят“,

но също така да представи Франция „като източник на финансиране, страна, която обединява всички таланти“.

А от тук нататък наградата French touch щe бъде като вид етикет за „смелостта и оригиналността“ на дадена творба, независимо от националността на нейния режисьор.

И още! Hollywood Reporter излезе със списък с хипотечните филми, които най-вероятно ще бъдат показани на фестивала. Това са „Престъпления на бъдещето“ на Дейвид Кроненбърг, „Triangle of Sadness“ на Рубен Остлунд, „Синът“ на Флориан Зелер „Steroid City“ от Уес Андерсън. А също „Lightyear“ от Ангъс Маклейн, „Bardo“ на Алехандро Гонзалес Иняриту, „Bones and all“ на Лука Гуаданино, „Емили“ на Франсис О’Конър и др.

Актуално

Избрано за вас