Холивуд тихомълком се оттегля от киносалоните във Франция

Opisanie snimka : (DELPHINE LEFEBVRE / HANS LUCAS / AFP)

Холивуд тихомълком се оттегля от киносалоните във Франция

Opisanie snimka : (DELPHINE LEFEBVRE / HANS LUCAS / AFP)
Сподели

Холивудското кино, този стар враг на френското кино, тихомълком се оттегля от киносалоните. Но добра новина ли е това в действителност? Това анализира в своя статия френското издание Льо Монд. В продължение на десетилетия за състоянието на френското кино се съди по един ключов показател: пазарният дял на американските филми. Публикуван от Националния филмов център във Франция, показателят е широко коментиран.

Има и добри години.

Онези, в които френското кино, благодарение на популярния си успех, геройски успява да отблъсне заливащата го калифорнийската вълна. Има и много други случаи обаче, в които холивудските блокбастъри заемат пазара на национално ниво.

За 2022 г. числата са следните. Делът на американските филми е 40,5%. А френското кино е с пазарен дял от 40,9 %.  Забележете: изпреварва американското кино, което обаче започва тихо да се оттегля!

Имаше време, когато за това изключително представяне французите щяха да почетат с патриотична гордост. Всъщност историята познава подобни случаи. Това се случи през 2006 г., когато се появява Les Bronzés 3. После отново през 2008 г., когато се появява Les Ch’tis. Единствените два случая, в които тази статистическа аномалия се появява през последните тридесет години.

Тази година, обаче новината е съобщена като нещо съвсем обичайно.

Цифрите са вмъкнати в средата на параграф, в който се отбелязва, че „американските блокбъстъри са напред“. Факт е, че френското кино не е в настроение да празнува. Една четвърт от пазара е била загубена от пандемията. Разбира се, това е тенденция в световен мащаб. Успокояваме се, като казваме, че някои санитарни ограничения са останали в миналото, че това е „преходна година. В неотдавнашно съобщение за пресата от Националния филмов център във Франция, решен да гледа на чашата като на наполовина пълна, обяви, че 2023 г. „дава надежда за още по-добра посещаемост“.

Кризата в Ковид-19, колкото и жестока да беше тя за кината, не може да ни накара да забравим, че френската филмова индустрия отдавна страда от проблеми. За две десетилетия традиционните канали за дистрибуция бяха сериозно засегнати. DVD е първият, който се срива. Canal+ има своите мрачни дни. TF1 и M6 се опитаха да се слеят, за да се справят по-добре с конкуренцията на големите световни цифрови играчи – напразно.

 

Актуално

Избрано за вас