Христо Грозев с „Оскар“: Още поне 20 млн. души ще разберат за плана на Русия

photo credit: Blaine Ohigashi / ©A.M.P.A.S.

Христо Грозев с „Оскар“: Още поне 20 млн. души ще разберат за плана на Русия

photo credit: Blaine Ohigashi / ©A.M.P.A.S.
Сподели

Исторически успех за България на Оскарите – вдъхновеният от разследването на журналиста   Христо Грозев „Навални“

триумфира в категорията за най-добър документален филм

„Поне още 20 млн. американци и европейци ще бъдат запознати с фактите, които изнасяме в този филм“.

Това заяви  Грозев, след като проектът за отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални бе отличен от Американската филмова академия сред останалите номинирани. Това бяха „Всичко, което диша“ на Шаунак Сен, „Цялата красота и кръвопролитие“ на Лора Пойтръс, „Огън от любов“ на Сара Доса и „Къща от трески“ на Симон Лерент Вилмонт.

photo credit: Richard Harbaugh / ©A.M.P.A.S.

Веднага след връчването на статуетката по време на официалната церемония в „Долби тиътър“, където лично присъства съпругата на Навални Юлия, Христо Грозев написа в Twitter:

„И ние го направихме, @DanielRoher, (режисьорът Даниъл Роър – бел. ред.) направихме го.

Баща ми живееше, само за да види как този филм печели

Той направи за целия екип на филма ризи като онази, прословутата, която носех, когато се шегувахме с Кудрявцев (разговорът с Константин Кудрявцев е един от ключовите моменти в разследването – бел. ред.). За съжаление, баща ми не доживя да види тази победа. Но той продължава да живее в спомените ни“.

Христо Грозев е сред сътрудниците и една от най-важните фигури във филма на Даниел Рор, тъй като център на сюжета е разследването на Грозев за натравянето на Навални.

„Наградата „Оскар“ е прагматично полезна. Сега филмът ще бъде гледан от поне още 20 млн. души. Това означава, че още 20 млн. американци, европейци ще бъдат запознати с фактите, които изнасяме в този филм –

Русия има програма за убийство и елиминиране на собствените си граждани

– на всички, които имат смелостта да тръгнат против властта или да се кандидатират за президенти“, заяви минути след официалната церемония Христо Грозев пред bTV.

Копродукцията на CNN Films и HBO проследява работата на българина, на негови колеги, журналисти от CNN и екипа на Алексей Навални по разкриването на заговора към руския опозиционен политик през 2020 г.

„Филмът беше в голяма степен български. Идеята е българска.

Голяма част от финансирането в началото беше мое“, посочи още Христо Грозев.

Той заяви, че след като „Елвис“ – актьорът Остин Бътлър, който изигра краля на рокендрола, се снима с плакат „Освободете Навални“, Холивуд е готов да сложи името си зад каузата за спиране на войната За спиране на репресиите на Русия и освобождаване на политическите затворници.

„Един филм има много по-голям емоционален ефект върху аудиторията, отколкото което и да е печатно разследване.

От данни, които съм получил от хора, близки до Путин, след като той е гледал филма, е бил много вбесен.

Предполагам, че филмът има връзка с опасността за живота ми“, подчерта още разследващият журналист пред bTV.

В заключение той отправи посление най-вече към младото поколение в България – да търси фактите и винаги да проверяват какво стои зад думите на политиците.

Актуално

Избрано за вас