Човешкото в трагедията: Как да дарим за пострадалите в Турция и Сирия?

Човешкото в трагедията: Как да дарим за пострадалите в Турция и Сирия?

Сподели

Човешкото в трагедията: Как да дарим за пострадалите в Турция и Сирия? Това е въпросът, който всеки от нас си задава, след като земята се разлюля зловещо в понеделник и

предизвика невиждан трус от 7.8 по Рихтер.

Земетресението срина със земята хиляди гради, а под отлоките им завинаги останаха над 16 000 души в Турция и Сирия, като броят на загиналите расте ежеминутно. В същото време стотици хиляди души останаха без дом, работа и нормален живот –

за тях всички ние искаме да подадем ръка.

Сирия изпрати днес молба до ЕС днес за съдействие на силите за гражданска защита заради земетресенията от началото на седмицата. Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич подчерта, че  санкциите на Брюксел над Дамаск от 2011 г.

не са били и не са пречка за осигуряване помощ.

Много държави започнаха да изпращат помощи в Сирия, но там организацията и доставянето на международна помощ са по-тредни и това става със съдействието на хуманитарни организации, които действат на място –

в страна, чиято територия е разделена

на правителствени и бунтовнически райони. Безпрецедентно е решението на Израел след молба от трета държава да окаже помощ на Сирия. Двете страни никога не са имали дипломатически отношения и са в състояние на война  от 1948 г., когато е провъзгласена независимостта на еврейската държава.

Как българите могат да помогнем на пострадалите?

Отново доброволците са на първа линия, когато трябва да се организира помощ и да се намери начин да се достави дори когато изглежда невъзможно или има сложни международни обстоятелства, както в случая със Сирия.

Издателят Манол Пейков, който организира

няколко успешни доброволчески мисии в Украйна, в момента организира и координира акция в помощ на Турция и Сирия. Събрани са над 350 000 лв., а за предоставянето на помощ за Сирия е направена връзка със сирийски партньор, който работи с фондация на терен в северна Сирия –  https://multifaithalliance.org.

Най-непосредствените нужди

на пострадалите в Сирия са сведени до три основни неща, като се планира до края на седмицата да потегли тир по проверен коридор през Турция до Сирия:

■ Топли дрехи (за разлика от Турция, в Сирия няма такова ограничение дрехите да са нови);

■ Спални чували, одеала, палатки;

■ Храна: варива (ориз, боб, леща, нахут), захар, консерви (без свинско и риба тон).

Българския червен кръст има кампания

за набиране на материални дарения в помощ на пострадалите от опустошителното земетресение в Турция и Сирия на 6 февруари.

■ нови топли детски, дамски и мъжки дрехи и обувки;

■ ново спално бельо;

■ нови топли завивки;

■ хигиенни материали (за лична хигиена)

БЧК се обърна и с призив към българските фирми

производители да подкрепят кампанията, както с изброените по-горе артикули от първа необходимост, така и според възможностите си със: семейни палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери и батерии

Даренията за София ще се приемат

в 9-та Районна служба на ПБЗН – ж.к. „Люлин“ 10, бул. „Д-р Петър Дертлиев“ 1989, днес от 15:00 ч. до 18:00 ч., а в следващите дни от 9:00 ч. до 18:00 ч., както и в областните организации на БЧ

Лазар Радков, известен със събирането на капачки

за линейки за новородени и кувьози, също организира инициатива в помощ на пострадалите, която се координира и с други акции на доброволци, като се търсят контакти със Сирия:

И накрая още едно обяснение защо предоставянето на помощ за Сирия е трудно

Експертът по комуникации Нидал Алгафари

(който е от сирийски произход) написа в социалните мрежи, че с условията на военен режим в Сирия всички помощи, които се изпращани на пострадалите по време на гражданската война, са потъвали в складовете на командирите на Асад и са се продавали. Въпреки това, сега има нужда от мазут, нафта, бензин, дизел, газ и ток.

Вижте още:

Актуално

Избрано за вас