Шест концерта и девет майсторски класа в афиша на „Алегра“

Шест концерта и девет майсторски класа в афиша на „Алегра“

Сподели

Шест фестивални концерта и девет майсторски класа ще се проведат в рамките на Фестивал и академия „Алегра“ тази година. Деветото издание ще събере между 9 и 23 юли световно признати солисти в Централния военен клуб и Софийска градска художествена галерия.

Сред виртуозните участници тази година са трио „Гарлицки“,

които на 16 юли ще изнесат в СГХГ концерта си Tria in Unum с произведения на Йозеф Хайдн и Йоханес Брамс. Ден след това, на 17 юли, в Централния военен клуб ще чуем концерта “Истински сериозно” с участието на цигуларите Александър Ситковецки, Григори Асс, виолиста Алесандро Д’Амико и вече познатия на софийската публика чело майстор Ласло Феньо. В репертоарът им е заложена музиката на Бетовен, Шуберт и Менделсон.

Отново в Централния военен клуб на 20 юли фестивалният оркестър „Алегра“

с диригент Николас Паске и солист Александър Ситковецки ще предложат на публиката любимия концерт за цигулка от П.И. Чайковски,  както и втора симфония от Лудвиг ван Бетовен.

Сред останалите звезди на тазгодишното издание на фестивала са Нимрод Гуез, Вилфрид Щреле, Джовани Ньоки, Лора Маркова, Сион Найман и Алп Туна.

“Щастливи сме, че за поредна година в историята на фестивала поканата ни да участват в него приеха едни от големите музиканти в съвременната класическа музика.

Някои от тях ще изнесат камерни концерти

и това ще направи връзката им с публиката още по-близка, други ще свирят със симфоничен оркестър, а всички ще проведат и майсторски класове за чуждестранни и български младежи с изявен талант.”, споделя Петър Найденов, създател на Фестивал и академия „Алегра“.

Паралелно на фестивалните концерти, през месец юли Алегра ще проведе и серия от майсторски класове в рамките на своята едноименна академия. Преподаватели в нея тази година ще бъдат цигуларите проф. Борис Гарлицки, проф. Александър Ситковецки и Григори Асс, виолистите проф. Нимрод Гуез и проф. Вилфрид Щреле, и челистите проф. Джовани Ньоки и Кирил Злотников.

Всички те ще преподават и в майсторския клас за камерна музика

Академията ще предложи и два майсторски класа с швейцарския диригент и педагог проф. Йоханес Шлефли и немския му колега проф. Николас Паске, едни от най-търсените преподаватели по оркестрово дирижиране.

Актуално

Избрано за вас