Яна Маринова натиска театрален „Спусък“

Яна Маринова натиска театрален „Спусък“

Сподели

На 15 март (сряда) почитателите на кино и театралната актриса и продуцент Яна Маринова могат да гледат премиерното й участие в представлението „Спусък“. Събитието е в програмата на City Mark Art Center, а режисьор на продукцията е Георги Михалков. Това

не е първа съвместна работа за познатата с участието си в „Диви и щастливи“ и „Игра на доверие“ Маринова и Георги Михалков.

През 2019 г. те обединиха творческо дуо в постановката „Любовни писма“, където Яна Маринова си партнираше на сцената със Свежен Младенов. Две години по-късно Михалков режисираше актрисата в моноспектакъла й „Куци ангели“.

Премиерната „Спусък“ с автор Жорж Юлгар, по идея на Нийл Лабют отново прави смел и провокативен прочит на човешките взаимоотношения.

Приковава вниманието като мишена, използва директен и дързък език,

за да отговори на много от неизвестните пред съвременния човек.

“Кой има право да дръпне спусъка? Само този, който е готов да го направи в собственото си слепоочие.” Всичко, което искаме си има цена. А тази, която плащаме за да сме съвременни, обичани, успешни и свободни е особено висока. Дали изборът, който правим ни гарантира погледа назад без съжаление, без броене на пропуснати влакове? Дали разпънати между животното в нас и животните около нас можем да намерим човека в себе си и човек до себе си? Дали материалното благополучие е достатъчно, за да запълни дупките в нас?
Жестоки обрати в една история на пръв поглед проста и банална, а всъщност усукана като криволиците на лабиринта от копнежи, страхове и предразсъдъци, в който се лутаме.

Това се казва в анотацията към спектакъла, който ще направи своя дебют пред публика тази сряда. Освен Яна Маринова, в актьорския състав влизат още Ива Караманчева, Димитър Живков и Теодор Папазов. Освен силното актьорско присъствие от сцената,

предварителните очаквания към драматургията също са основателни.

Нийл Лабют е познат в България, а последната постановка по негов текст е „Дебело прасе“ в Младежки театър „Николай Бинев“, под режисура на Стайко Мурджев.

Началото на 2023 г. със сигурност носи професионално удовлетворение в кариерата на Яна Маринова. Последната й кино роля в „Игра на доверие“ на Мартин Макариев

отвори артистичен и обществен дебат по темата за домашното насилие,

което не е подминало личната биография и на актрисата. Разказвайки болезнената история на детството си, Маринова очевидно е спечелила зрителския вот, защото филмът наскоро отбеляза най-висока гледаемост в салоните за период от две седмици.

Актуално

Избрано за вас