10 минути аплодисменти и 5 биса за „Хага“

Фото кредит: Божидар Марков

10 минути аплодисменти и 5 биса за „Хага“

Фото кредит: Божидар Марков
Сподели

10 минути аплодисменти и 5 биса при пълна зала в Народния театър. Така премина премиерата на спектакъла „Хага“ от Саша Денисова на режисьора Галин Стоев.

При огромен интерес протече и разговорът между екипа на проекта и публиката, по време на който авторът и режисьорът споделиха повече за мотивацията си да работят по спектакъла, както и за предизвикателствата пред които е бил изправен екипът.

„Хага“ е фантазия, родена в главата на момиченце, което си играе в руините на познатото си ежедневие, унищожено от войната. В нея се преплитат елементи от политическата и идеологическа реалност, фрагменти от документални военни истории и семейни трагедии.

Фото кредит: Боряна Пандова

Първите думи на Саша Денисова след премиерата бяха:

„Галин направи Шекспир. Това е нещо невероятно. Самата аз написах пиесата и плаках на нея. Впечатлява трагическият мащаб на спектакъла. Аз два пъти поставих този спектакъл в Полша в годишнината от началото на войната. Освен това в Босна също аз поставих спектакъла си с американски актьори. Смятах, че познавам текста, който съм написала, но режисьорските решения ме впечатлиха много силно. Мисля, че

украинците биха плакали

на редица места в този спектакъл“. Тя допълни, че Галин Стоев е поставил главните героини и момиченцето в истинския ад.

Главната героиня – Момичето, си представя как Путин заедно с хората си е изправен пред съда в Хага и то самото измисля какви да са екзекуциите на военните престъпници. Въпреки, че то е само дете, предлага едни от най-тежките наказания за тези, които бяха причинили толкова страдание. Извън тази вътрешна драма, историята на Момичето е вдъхновена от истинските разкази на украински деца, които Денисова срещнала в една театрална лаборатория в Полша. Едно от тях разказвало как любимият му пазар, от който дядо му купувал извара бил бомбандиран. Така образът на Момичето станал не просто лик от разказ, а събирателен образ на множество детски съдби и трагедии.

Кремена Деянова / Фото кредит: Боряна Пандова

„Плача не защото съм написала пиесата, а защото познавам децата“, каза авторката Саша Денисова.

Режисьорът Галин Стоев споделя, че самият той е изпитал нещо много силно, когато през февруари миналата година отишъл в Украйна. Чувството било на такава непримиримост, че се изплашил на тази реакция и решил, че може и да полудее, ако продължи така.

„От тогава, повече от година и половина всъщност аз следя всевъзможни YouTube и „Телеграм“ канали и започнах да изследвам как украинската и как руската страна конструират наратива за случващото се. Това по

много силен начин рефлектира

с моята лична биография. Аз съм пораснал в късния СОЦ и всъщност времето, в което човек се формира, когато пораства при мен се случи в този разпадащ се социализъм. Винаги инстинктивно съм усещал насилие във всичко около мен, без да мога да го идентифицирам като такова.“, казва той.

Режисьорът и директор на Националния драматичен театър в Тулуза, Франция допълни, че със започнатото от Путин в Украйна сякаш е припознал всичко, което го е мъчило преди и това направило реакцията му още по-силна. Другото нещо, което го шокирало била извадка, показваща колко от българите подкрепят Путин. Именно това го накарало да се върне отговорен в България, да направи „Хага“ и да разбере защо това е така. „Да работиш по материал, който няма абсолютно никакъв филтър, се случва веднъж в живота. Мисля, че театърът получва много рядко такива шансове, но когато се случи, той може да отреагира много по-силно, отколкото всичко друго – политици, медии, улица и т.н.“, споделя Галин Стоев.

Сред присъстващите гости в залата бе забелязана и актрисата Мария Бакалова, която също се просълзи от видяното на сцената.

Цялата дискусия можете да чуете тук:

Фото кредит откриваща снимка: Божидар Марков

Актуално

Избрано за вас