140-та годишнина от рождението на Владимир Димитров – Майстова

140-та годишнина от рождението на Владимир Димитров – Майстова

Сподели

С тържествено честване Художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил отбелязва 140-та годишнина от рождението на своя патрон.

За годишнината в галерията е подредена изцяло нова експозиция, в която са включени около 350 творби на художника, различни от постоянната изложба. Всичките са собственост на кюстендилската галерия, отбелязва екипът.

За изложбата бяха реставрирани 55 произведения на Майстора, а други 280 – поставени в нови рамки. За първи път 3/4 от експозиционната площ е затъмнена със специална материя над оберлихта. Целта е да бъде възможно експонирането на творби, които са на хартиен носител. Представени са подготвителни рисунки на Майстора, акварели, тушове, цветни моливи, като не по-малко от петнадесет са непоказвани досега творби.

Събитието съвпада с ежегодното връчване

на Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ в деня на неговото рождение.
От 2013 година насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов. А също Анета Дръгушану, Захари Каменов, Елица Тодорова и Йордан Кисьов. Атанас Парушев е носител на тазгодишната награда. Връчването на наградата се превърна в празник и събитие от национална величина, споделя директорът на галерията Валентин Господинов. Живописецът от Сливен Атанас Парушев беше номиниран за наградата за изложбата му – абстрактна живопис. Тя се състоя от 18 февруари до 9 май 2021 в националната галерия – „Квадрат 500“.
„Чувствам се като бучка захар в кофа с вода. Не съм очаквал, мислех, че са сбъркали, когато казаха името ми. Много се радвам, защото колеги са ме посочили“, каза при награждаването си Парушев.Той получи парична награда от 8 хиляди лева – от Общината в Кюстендил, Министерството на културата и Съюза на българските художници /СБХ/. През тази година размерът на паричната награда е с 1000 лв. повече в сравнение с предходните години.

По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата. Изложбата на Йордан Кисьов, носител на Националната награда за живопис на името на Майстора 2020 година, бе открита в незавършената част на галерията.
По повод 140 години от рождението на Майстора, Общината в Дупница и Историческият музей в града също организират изложба на графики на художника. Те са от художествения фонд на Община Дупница. Изложбата може да бъде видяна в малката зала на Общинската художествена галерия в Дупница.

Бруто-нето: Изложба на Румен Гашаров

Актуално

Избрано за вас