„Джак и бобеното стъбло“ триумфира на фестивала „Вълшебната завеса“

„Джак и бобеното стъбло“ триумфира на фестивала „Вълшебната завеса“

Сподели

Спектакълът „Джак и бобеното стъбло“ на Столичен куклен театър – София е големия победител на завършилия в Търговище международен фестивал „Вълшебната завеса“. Между 15 и 19 май афиша на форума и съпътстващите го прояви е проследен от над 3000 зрителя.

В конкурсната програма бяха включени седем български представления и две международни – от Великобритания и Сърбия

Деца от всички възрасти се забавляваха с театрални ателиета, уъркшопи „Вкуси карнавала“ и „Мястото, на което принадлежа“. Проведе се и конкурс за съвременна драматургия за млади зрители „Зелената котка“, в който не бе излъчен победител.

За участие в него бяха изпратени 30 текста от 25 автори. Селекционерът Гергана Димитрова отличи

три от пиесите, които получиха право да бъдат представени пред публика под формата на пърформанс четения,

а именно: „Силни. Смели. Страховити“ от Теодора Георгиева, „Черен петък“ от Анастасия Стефанова и „Кошер“ от Александра Станишева.

Международно жури с представители от Чехия, Румъния и България присъди осем награди

за най-добри постижения в областта на режисурата, сценографията, музиката и актьорското майсторство.

Призът за режисура и сценична адаптация е за постановката „Дон Кихот“ по Мигел де Сервантес, драматизация и режисура Веселка Кунчева, Младежки театър „Николай Бинев“ – София.

Наградата за най-добра женска роля бе присъдена на Маргарита Костова и Мариана Петрова

за ролите на Поли и Оли в постановката „Минало не/свършено“, авторски спектакъл на Денис Симеонов, Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен.

Награда за най-добра мъжка роля получи Любомир Желев за ролята на г-н Нилсон в постановката „Пипи Дългото Чорапче“ по Астрид Линдгрен, режисьор Анна-Валерия Гостанян, Държавен куклен театър „Георги Митев“ – Ямбол.

Награда за сценография и кукли журито присъди на Диана Узунова-Тодорова за спектакъла „Бременските градски музиканти“ по Братя Грим, драматизация и режисура Теодора Попова, Държавен куклен театър – Търговище.

Наградата за музика получи Михаил Шишков за спектакъла „Джак и бобеното стъбло“

по английска народна приказка, драматизация и режисура Веселин Бойдев в Столичен куклен театър – София.

„Вълшебната завеса“ е единственият международен фестивал в България, в чийто спектър на внимание попадат зрители, спектакли и драматургия, обхващащи всички етапи от развитието на детето – от най-ранен до достигане на пълнолетие и зрялост.

 

Актуално

Избрано за вас