3 март става Ден на България във Вашингтон

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3 март става Ден на България във Вашингтон

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Сподели

Кметът на Вашингтон ще обяви 3 март за Ден на България в специална прокламация. Това обяви посланикът ни в САЩ Георги Панайотов в интервю за NOVA.

За първи път в столицата на САЩ ще бъде осветен в бяло, зелено и червено мостът „Фредерик Дъглас“. Това е един от най-големите мостове в града и е на река Анакостия.

Панайотов посочи, че мостът ще светне в 6:30 ч. местно време. „Гледката ще бъде най-добра в 19:30 ч., така че използвам възможността да поканя всички наши сънародници. В прокламацията за обявяването на Ден на България пък има специален акцент за ролята на българската общност за културното многообразие в САЩ“, обясни той.

Празникът 3 март се отбелязва по много начини в САЩ. В българските училища във Вашингтон се провеждат тържества – те съчетават три дати в една – 1,3 и 8 март.

По думите на Панайотов е пълна глупост да се твърди, че България има господари. „Ролята на Русия не е спорна. За мен най-красивият български празник винаги е бил 24 май. Той е свързан с образованието и мъдростта, и с факта, че България е дала на света азбука“, смята посланикът.

Освен мостът във Вашингтон, в цветовете на българския трикольор днес ще грейнат също Ниагарският водопад, както и виенското колело в Сиатъл и символна сграда в Чикаго. Емблемата на Рио де Жанейро – статуята на Христос, също ще бъде осветена в бяло, зелено и червено.

Ниагарският водопад, Чикаго, Сиатъл и Рио грейват в цветовете на трикольора ни

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас