16-тото издание на „Антистатик“ ще ни остави без дъх

16-тото издание на „Антистатик“ ще ни остави без дъх

Сподели

16-тото издание на „Антистатик“ наближава, за да пренесе ума, тялото и сърцето в измерение, където чувството за свобода е водещо.

10-дневният фестивал, който дава глас на танца, идва със заявката да ни остави „Без дъх“, също като в представлението на Тиан Ротевел.

По традиция, тримата създатели на „Антистатик“ – артистите Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев – избират мото на всяко издание. През 2023 г. селекцията от представления гордо застава зад принципа

„моето тяло, моят танц“.

Манифест за тялото, съставен от шест точки и въплътен в работата на десетте поканени изпълнители и артистични колективи.

Румъния, Германия, Финландия, Нидерландия, Полша, Украйна, САЩ, Канада, Словения и Австрия са държавите, от които идват артистите.

Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс започва на 9 май и ще владее залите на „Топлоцентрала” и сцена „Дерида” до 19 май. artportal.news е медийн партньор на фестивала.

Откриващото представление на 9 май в 19:30 часа в „Топлоцентрала“ е Място за изчезващи (Безнадеждно)“ на Серджу Матис (Румъния/Германия). В него автентичните записи на застрашени и изчезващи птици, събирани в продължение на няколко десетилетия от библиотеката „Маколи“ към Лабораторията по орнитология в Корнел и Фондация “Xeno-canto” (Холандия), се преплитат с научни и митични истории и вълнуващ танц.
Танцът ще покаже в нова светлина срещата между човека и природата.
На следващия ден българската публика отново ще се срещне с работата на хореографа Томи Паазонен (Финландия/Германия). Той се завръща с представлението Атитюд“.
Съчетание между стриктния речник на класическия балет с импулсите на съвременния танц.
Трима опитни мъже танцьори ще се качат на балетни палци. Резултатът е експериментален балетен спектакъл, изпълнен с технически умения и виртуозност.
На 12 май от 19:30 часа на Сцена „Дерида“ зрителите са поканени на наелектризиращия „концерт“ за тяло Без дъх“, в който композиторът и изпълнител Тиан Ротевел (Нидерландия/Германия) превръща себе си
в музикален инструмент и разгръща звука в залата до неузнаваемост.

Звучат и композиции от периода на Късния ренесанс, на фона на жестове и движения, с които артистът си проправя път между дилемите за смислено и безполезно, музика и танц, удоволствие и провал, частно и публично.

Следващата вечер, 13 май, програмата продължава с представлението 18+ на Ана Новицка (Полша/Германия) Това е нещо истинско“.
Хореографката и изпълнителка превръща кожата си в хоризонт,
въплъщава в тялото си различни емоции, създава чрез него ситуации, демонстрира намерения и разказва истории. И неусетно потапя зрителите във въпросите за това какво е тялото, как го възприемаме и можем ли съзнателно да го променяме.
Първото танцово представление за деца в историята на фестивала – Браво, деца!
ще се състои на 14 май – от 11.00 часа и от 12:30 часа на терасата на „Топлоцентрала“. То е специално подготвено от немския колектив LIGNA. Българската публика вече ги познава от продукциите „Тайно радио“, „Опиянение и гняв“, и поредицата „Нонумент“.
Същата вечер е и безплатната прожекцията на филма Монохромно“ и срещата с мултидисциплинарния артист Антон Овчинников (Украйна), чиято аудио-поема Войназвучеше преди началото на представленията в програмата на фестивала през 2022 г. в знак на солидарност с пострадалите от войната срещу Украйна.
„Имам чувството, че от всичко „мое“, ми е останало само тялото.
Понякога силно, но по-често слабо и уязвимо. Оставете тялото да покаже какво чувства сърцето ви.“ – споделя авторът в лентата, заснета през април миналата година. Тогава му се налага да пребивава в принудителна изолация на 50 км от нападнатия Киев.
На 15 май от 19:30 часа в Сцена „Дерида“ Були Фей Колинс (САЩ) потапя зрителите сред своите Песни от допаминовата въртележка“.
Героят на този музикален пърформанс преживява своите страхове, попаднал в клопката на
безкрайната въртележка от пикове и спадове, причинени от потока на онлайн съдържанието.
На сцената оживяват колажи на културна сатира и лични разкази, изобразяващи хаотичността на политическата ситуация.
На 16 май от 19:30 ч. в „Топлоцентрала“ е време да проследим представлението, кадър от което е и визията на 16-тото издание на фестивала и отново е подходящо за публика над 18 годни.
„ТЛМ Телесна линия на мисълта“ на Симона Дяконеску (Румъния) и Ванеса Гудман (Канада).
Дори на пръв поглед да изглежда, че то е посветено на тялото, истината е, че фокусът му е всеки от нас като микробен отпечатък и дори като система от взаимнообуславящи се бактерии, едновременно силна и крехка. Замислено като хибриден спектакъл, конференция и хореографско шоу, представлението ни пренася през миризмата, размножаването, физическите упражнения, имунитета и ни приземява в едно ново измерение на това какво може да наречем „идентичност“.
На 17 май в България отново гостува известният артистичен колектив Via Nega[va от Словения.
Сцениченят галоп Деветата“, препуска през легендарната „Симфония № 9 в ре минор“ на Бетовен.
И това представление е подходящ за публика над 18 години. То преминава през цялото произведение на германския композитор, наложило се като „шедьовър на Западната цивилизация“, „гигантско и сложно“, „сюблимно“. И по средата на този „изключителен пример на човешкия дух“, застават артистите. Голи и подозрителни, без капка триумф на лицата, търсещи просто връзка между себе си и Животното.
Билетите за „Антистатик“ вече са в предварителна продажба.
фотокредит: A25Cultural Foundation / водеща снимка © Vojtěch Brtnický

Актуално

Избрано за вас