Роботът Artemis – бъдещето на футбола

Фотокредит: REUTERS/Mike Blake

Роботът Artemis – бъдещето на футбола

Фотокредит: REUTERS/Mike Blake
Сподели

Със своите симпатични 142 сантиметра и цели 38 килограма, роботът Artemis, разработен в Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), е първият по рода си. Умее редица неща, но най-впечатляващото е, че е готов да бъде достойна конкуренция на футболното игрище.

Използвайки авангардна технология, Artemis може да поддържа баланса си срещу тежки ритници и блъскания, да издържа на хвърляни по него предмети. И е способен да тича. Но това, което го отличава, е

способността му да рита топка,

предава Reuters.

Ако вашият робот не може дори да играе футбол, как бихте могли да използвате тези роботи за по-важни неща, като например – спасяването на човешки животи?“ каза Денис Хонг, професор по механично и аерокосмическо инженерство и директор на лабораторията по роботика и механизми (RoMeLa) в UCLA.

Технологиите, използвани за роботи за игра на футбол, се използват и за други приложения като

пожарогасене и помощ при бедствия,

каза Хонг. Докато Artemis може да не присъства на следващото Световно първенство по футбол, отборът на Хонг ще разкрие пълните си футболни възможности на RoboCup в Бордо, Франция, през юли.

 

Фотокредит: REUTERS/Mike Blake

Основната иновация на робота е, че инженерите са проектирали по поръчка задвижващите му механизми устройства, които генерират движение от енергия.

А те функционират като биологични мускули

Пружиниращи са и се управляват със сила, за разлика от твърдите задвижващи механизми с контролирана позиция, които повечето роботи имат. Точно както се случва в човешкото тяло.

Актуаторите на Artemis са уникални и с това, че се задвижват електрически, а не се управляват от хидравлика. Това означава, че е

по-тих и работи по-ефективно,

като същевременно е и по-чист, тъй като хидравличните системи са известни с изтичането на течности.

Студентът от RoMeLa Джъстин Куан каза, че личната му цел е да създава роботи, които подобряват живота на хората. Да видиш как тези роботи помагат за издигането на технологията на роботите до това следващо ниво е наистина възнаграждаващо, защото си като, о, мечтата, става по-близо“, споделя той.

 

Актуално

Избрано за вас