„Антигона“ е най-добро представление, Яна Борисова с „Аскеер“ за драматургия

„Антигона“ е най-добро представление, Яна Борисова с „Аскеер“ за драматургия

Сподели

Яна Борисова е първият  творец, чието име прозвуча от сцената на театър „Българска армия“, награден с  „Аскеер“.

Навръх 24 май – Деня на славянската писменост и култура, един от властелините на словото в театъра триумфира в категория  „Драматургия“ със спектакъла „Място, наречено другаде“. Историята за любовта като най-смисления човешки наратив с Боряна Братоева и Петър Андонов взе и „Икар“ през март.

Театърът е едно благоубежище, като „Времеубежище“ на Георги Господинов,

награден с най-престижната награда в света на литературата и превода, така и наградите „Аскеер“ тази вечер празнуват писателя, който досене истинската радост навръх 24 май.

Церемонията в театър „Българска армия“ стартира под надслов „Денят на големите учители“ и е посветена на 200-годишнината от рождението на възрожденеца Найден Геров.

В пълната зала на Театъра армията, точно в 20:40 часа церемонията откри учителят на българския театър – актьорът Веселин Ранков.

Преди номинациите актьорът изчете и първата българска поема „Стоян и Рада“, написана именно от Найден Геров.

Нашият празник е посветен на големите учители, започна словото си председателят на фондация „А‘Аскеер“ Георги Къркеланов в началото.

Той изброи официалните гости в залата и благодари поименно на министъра на културата Найден Тодоров, на кмета на София Йорданка Фандъкова, на патрона на театъра – Министерство на отбраната.

„На нашия полковник, шефа“, каза той, визирайки Митко Тодоров.

Фотокредит: Филип Станчев

Вечерта на наградите започна тържествено с червен килим на столичната улица „Г.С. Раковски“ и под съпровода на Гвардейския духов оркестър.

Военните музиканти се погрижиха за доброто настроение, докато културата отново затваряше улици!

Единствената българска стрийминг платформа за изкуства 7arts.bg и сайтът за кулутра artportal.news си партнират с Фондация „А‘Аскеер“.

Фотокредит: Филип Станчев
От името на Яна Борисова наградата взе Милен Кукошаров.

„Пазете българския език, той е един от малкото неща, с които наистина разполагаме“, гласи посланието, изпратено от Борисова, която не успя да присъства на церемонията.

Тя благодари на писателя Георги Господинов и преводача Анджела Родел, които взеха „Букър“ часове по-рано за романа „Времеубежище“.

За „Изгряваща звезда“ бе обявен Владислав Стоименов

за режисурата на „Арт“ от Ясмин Реза (Младежки театър „Николай Бинев“).

Кирил Недков и Мария Каварджикова са носителите на „Аскеер“ за поддържаща мъжка и женска роля.

Актьорът, който пубиката познава от сериали като „Мен не ме мислете“, взе приза за превъплъщението си в Иван в „Арт“ от Ясмин Реза (Младежки театър „Николай Бинев“). Каварджикова е отличена за изпълнението си в „Частици жена“ на Народен театър „Иван Вазов“.

Каварджикова не присъства, но в театъра дойде нейната дъщеря.

Куриоз съпътства категорията, след като звукът от екрана, където се презентират номинациите, изезна. Добре, че залата е пълна с актьори и последва превод на живо. Смях и аплодисменти помагаха на Веселин Ранков, докато представяше номинациите за поддържаща мъжка роля.

„Пожелавам ни да сме малко по-мили един с друг и да сме малко по-разбиращи. Вярвам, че ако съумеем да го направим, всичко ще е наред“,

каза Кирил Недков, след като взе статуетката.

В категория „Сценография“ отличена бе Мариета Голомехова за „Дон Кихот“

от Мигел де Сервантес (Младежки театър „Николай Бинев“) и „Старецът и морето“ от Ърнест Хемингуей  (Драматичен театър „Николай О. Масалитинов“ – Пловдив).

Статуетката на воина с падащата каска, дело на златоръкия Георги Чапкънов – Чапа, в категорията

за костюми отиде при Никол Трендафилова за „Леонс и Лена“ от Георг Бюхнер (Yalta Art Room).

В категория „Театрална музика“ статуетката отиде при Милен Кукошаров, един от най-обичаните пианисти в родната поп и джаз музика, стартирал кариерата си с група „Каффе“. Кукошаров взе „Аскеер“ за саундтрака на спектакъла „Три сестри“ на театър „Възраждане“.

Фотокредит: Филип Станчев
„Неведение“ от Албена Ставрева взе „Аскеер“ за моноспектакъл.

Представлението е с консултант Явор Гърдев, а Ставрева прави своя поклон към театъра и публиката с него от сцената на Народен театър „Иван Вазов“.

С „Аскеер“ за водеща женска роля бе удостоена Светлана Янчева.

Наградата актрисата взема за ролята й на Уини в „О, щастливи дни“ от Самюъл Бекет, Театрална работилница „Сфумато“. Преди два месеца Янчева печели „Икар“ за водеща женска роля за същото представление.

Актрисата, която знае как да надгражда всяка следваща роля по професионалния си път, за съжаление не присъства в залата.

Актьорът Владимир Пенев, най-добрият Поп Кръстьо, който сцената и публиката са виждали, прибавя „Аскеер“ за водеща мъжка роля към богатата си колекция от статуетки.

През март Владо Пенев грабна трети „Икар“ в кариерата си в същата категория за играта във „Великденско вино“ в Народния театър „Иван Вазов“.

„Бойко, Йордан“, обърна се Пенев към другите двама номинирани в категорията – „всички, които са били номинирани, защото аз съм бил много повече номиниран, да знаете, че има смисъл. Продължавайте напред!“, каза актьорът.

„За „Великденско вино“ най-огромна благодарност имам към Константин Илиев. Аз по-съвършенна българска пиеса не съм виждал. Павел Койчев – човек, който умее да вдъхновява. Изключително съм благодарен на Явор Гърдев, който ме изчака, даде ми шанс да се изправя със страховете си, с комплексите си“, заяви актьорът.

От сцената на театър „Българска армия“,

Владо Пенев прочете последното стихотворение на Стефан Цанев като поздрав по повод 24 май.

Големият победител във вечерта на наградите „Аскеер“ е „Антигона“

по Жан Ануи на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен. Наградата за най-добър спектакъл отива при него и  Александър Морфов, който получава пореден „Аскеер“ за режисура.

Сашо Морфов, който си тръгна от Народния театър с дисциплинарно уволнение като главен режисьор след месеци на сътресения, е многократен носител на „Аскеер“ и „Икар“. Режисьорът на „Хъшове“ досега е получавал „Аскеер“ за режисура за постановката „На дъното“ (1998) и „Награда за режисура“ на САБ за същата постановка. „Хъшове“ получи „Аскеер“ през 2005 г. за най-добро представление, за режисура на Морфов, и за водеща мъжка роля на Валери Йорданов.

„Това е моят пети „Аскеер“, останалите четири са в Народния театър“, каза Морфов, след като взе статуетката.

И макар, че започна остро, реши да не превръща сцената в политически разговор и да не акцентира на „ужасните неща, които се случват в нашата държава“.

Почетен „Аскеер“ за творческа чест и принос в развитието на театралното изкуство получава актрисата Елена Райнова, ветеран от трупата на театър „Българска армия“.

Фондация „А’Аскеер“ удостои с наградата за цялостен принос сценографът проф. Светослав Кокалов.

Режисурата на церемонията бе поверена на Борис Радев, а музикалното оформление на Дони.

Наградите „Аскеер“ са най-старите театрални награди в България и единствени по рода си. Отличията се дават “от артисти – за артисти” и всяко от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи театър. През 32-годишната си история фондация „А‘Аскеер“ разглежда и оценява стотици творци и спектакли.

 Дванадесетте наградни категории на „Аскеер 2023“ включват представленията и техните творци с осъществена премиера в периода от 1 април 2022 г. до 31 март 2023 г.

Актуално

Избрано за вас