Съвременно изкуство на плаж Камчия

Снимка: БТА

Съвременно изкуство на плаж Камчия

Снимка: БТА
Сподели

Съвременно изкуство на плаж Камчия  под формата на изложба събира артисти от 6 държави. Ritual Gatherings ще покаже първата по рода си у нас изложба съвременно изкуство на плажа. Куратор на артистичната програма на фестивала е Мартина Йорданова – куратор в Националната художествена галерия и Директор на 25 Габровското биенале. В нея ще се включат повече от 20 артисти от 6 държави с голям фокус върху българските съвременни артисти. Част от тях са популярни, стигнали до най-големите галерии и международни фестивали. Друга част са такива, които екипът на Ritual Gatherings събира по време на работата си в Кюстендил, Троян и Шумен. Предимно артисти, които съхраняват местни традиции и поддържат локалното творчество и културен живот в тези градове.

Ключово в концепцията е съчетаването на съвременно изкуство,

традиционни занаяти и ритуали. Един от гвоздеите в програмата е норвежката артистка Tine Surel Lange. Тя пресъздава традиционен норвежки ритуал в нов, мултимедиен формат, с музикално изпълнение на виола на живо. Интегрирането на различни култури в артистичната програма и подбора на различни форми на изкуство, ще допринесат за предаването на едно от основните послания на Ritual Gatherings – да гради приемственост и представи културното разнообразие в пълния му блясък.

Централна роля в артистичната програма

е отредена именно на основната сцена, която представлява огромна инсталация, подкрепена със светлинно шоу, специално изработена за фестивала от шведския артист Филип Якобсон и FlipZurd Studio. От хълмовете на северен Израел и дълбоките гори на Швеция, те създават симбиоза, която превежда форми и същества от природата в уникална техника на дървена спирала, комбинирана със сурово дърво и естествени материали. Използвайки спираловиден дизайн, те изграждат голяма функционална архитектура и модули, които се превръщат в огромни дървена скулптури през деня и живи триизмерни светлинни картини през нощта. Част от сценографията беше изложена в рамките на Lunar Фестивал на светлините в София от 6 до 9 май.

Познат добре, като фестивал за електронна музика, тази година Ritual Gatherings е събитие, което цели по-скоро да разчупи установените стандарти и разделение между музикалните стилове и техните публики и предлага богат лайн ъп, с внимателно подбрани имена от световната и локална сцена.

Тази година фестивалът е 3-дневно преживяване за July Morning на плажа, при устието на река Камчия. Програмата включва разнообразие от музикални стилове и световни имена. Сред тях са Crazy P, Axel Boman, Traumer, S.A.M., DJ Holographic. Локалната сцена ще е представена от едни от най-интересните артисти у нас – The Foreigners – основатели на фестивала, Garo, Stephen Popov и много други.

Актуално

Избрано за вас