Прожекция на „Една нощ в Лувъра“

Снимка: Френски институт в София

Прожекция на „Една нощ в Лувъра“

Снимка: Френски институт в София
Сподели

Филмът „Една нощ в Лувъра: Леонардо Да Винчи“ ще има прожекция във Френския институт в София на 14 май, събота, от 19:00 ч. в зала „Славейков“. Тогава във Френския институт ще бъде прожектиран филма: „Една нощ в Лувъра: Леонардо да Винчи“.

Какво (не) знаем за „Една нощ в Лувъра: Леонардо Да Винчи“?

През септември 2020 г. кината отварят своите врати за филма „Една нощ в Лувъра: Леонардо да Винчи“. Филмът е продуциран в сътрудничество между Pathé Live и музея „Лувър“. Филмът предлага заснето, коментирано и почти сценарно посещение на изложбата на Леонардо да Винчи, в празния музей на Лувъра, посред нощ в компанията на двамата куратори на изложбата, Винсент Дельовен и Луи Франк.

Заслужава ли си филма и към кой жанр можем да го причислим?

Френските изследователи на кино водят полемики около въпроса дали мястото на такъв „филм“ тип е подходящ за прожекция в кината. От медията France Culture разискват темата за последствията и проблемите от еволюцията на киното, заедно с социолога и професор по кинематографични изследвания в Парижкия университет 3 Клод Форест.

Според него, този филм бележи масовото разпространение на нов културен феномен, което проф. Форест определя като „външен филм“ – термин, отнасящ се до всеки аудио-визуален продукт, който се гледа на кино, без да бъде филм (документален или игрален). K. Форест споделя още:

„Мисля, че с филма „Една нощ в Лувъра: Леонардо Да Винчи“  до голяма степен се постига стратегия, създадена във връзка с настоящите събития, коронавируса и изолацията. Лувърът се радва на голяма репутация и предлага качествен художествен продукт, но успехът на подобни инициативи, осъществени в миналото, е много относителен.“

Ето и какво гласи синопсисът на филма:

„Заснета специално за киното, тази частна нощна обиколка на изложбата ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ, организирана и осъществена от музея Лувър, е уникална възможност да разгледате най-красивите творби на художника отблизо.

Тази голяма ретроспекция е посветена на цялата му кариера като художник. Още едно доказателств за това, че творецът Леонардо поставя изобразителното изкуство над всяка дейност. И най-вече: как неговото изследване на света има върховна амбиция е да даде живот на картините му. Прозренията, предоставени от кураторите на изложбата по време на това заснето лично посещение, също осигуряват по-добро разбиране на художествената практика и живописна техника на Леонардо.“

Все по-често ще наблюдаваме подобни интертекстуални явления в изкуството. Факт е, обаче че филмът е невероятна възможност да се потопите в атмосферата на парижкия музей. И да видите отблизо творчеството на Да Винчи,  макар и дистанционно.

Прожекция на „Една нощ в Лувъра“ ще е на 14.05.2022 г. във Френския културен институт.

Актуално

Избрано за вас