Изложбата „Градски отношения“ на Естер Борнемиза

Сника: Унгарски културен институт в София

Изложбата „Градски отношения“ на Естер Борнемиза

Сника: Унгарски културен институт в София
Сподели

Изложбата „Градски отношения“ на Естер Борнемиза на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ, чието тазгодишното издание ще радва своите почитатели с различни събития. Всяко едно от тях ще е посветено на съвременното хартиено изкуство.

Естер Борнемиза е изявена съвремененна авторка, член на Международната асоциация на артистите, занимаващи се с хартиено изкуство (IAPMA). Живее и твори в Будапеща. Творческите ѝ търсения през периода на пандемията са изцяло фокусирани върху задъхания и вълнуващ ритъм на градския живот и човека в него.

Ето какво казва самата авторка за тази колекция:

„…Нашите преживявания в изградената, съществуваща среда в града, с човешките му отношения, определят живота ни. Този съгласуван подход може да помогне да разберем явленията, които ни заобикалят…“

Изложбата „Градски отношения“ на Естер Борнемиза

Изложбата „Градски отношения“ има за цел да представи този вид цялостен и художествен подход. Естер Борнемиса работи с градски карти, които тя счита за отпечатъци от нашия живот в системи, които като лабиринти предлагат богата почва за асоциации, задълбочавайки разбирането ни за живота и обстоятелствата. Тя изгражда произведенията си от надпечатан цветен вестник, през който зашива тънки влакнести структури, за да постигне дантелени полупрозрачни панели.

Откриването на събитието на 08.06 ще се проведе под патронажа на Посолството на Унгария в България и ще бъде открито от г-жа Весела Кондакова, зам. министър на Министерство на културата и  г-жа Сандра Мишкеди, директор на Унгарския културен институт „Лист“ в София.

За пети пореден път СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ гостува в НДК и на 8 юни ще открие изложбата „Градски отношения“ на Естер Борнемиза от Унгария. През 2021 година авторката спечели най-високата награда АМАТЕРАС ГРАНД ПРИ на фестивала в ежегодния конкурс за хартиено изкуство. Сега в елегантното пространство на фоайе „Запад“ ще бъде представена нейната самостоятелна изложба.

Изложбата може да бъде видяна всеки ден от 11.00 до 19.00 ч.,  вход A3 в НДК.

Актуално

Избрано за вас