Започва „София Филм Фест“: какво ни очаква

Започва „София Филм Фест“: какво ни очаква

Сподели

Започва 27-ото издание на София Филм Фест (СФФ). Тази година специални гости на фестивала ще бъдат Джералдин Чаплин, Ян Сверак, Милчо Манчевски и Фолкер Шльондорф.

Слоганът е Reconnect. Да се свържем отново.

Начало на събитието ще даде носителят на „Оскар“ и награда „Златна палма“ Фолкер Шльондорф, който ще присъства на прожекцията на най-новия си филм „Повелителят на горите“ в Зала 1 на НДК тази вечер.

Фолкер Шльондорф и „Повелителят на горите“. фотокредит: СФФ

„Повелителят на горите“ е портрет на забележителния австралийски агроном Тони Ринаудо,

удостоен през 2018 г. с алтернативна Нобелова награда

– приза Right Livelihood. Тазгодишното издание на СФФ ще е много зелено като за всеки билет, закупен за откриването на фестивала, Гората.бг ще засади 5 дървета.

Безспорно голямото събитие на тазгодишното издание е срещата с легендарната Джералдин Чаплин, която ще представи филма на Джесика Удуърт „Лука“. Тя ще получи й наградата на София на Столична община. Филмът е вдъхновен от шедьовъра на Дино Будзати „Татарската пустиня“.

„Толкова е ясно и същевременно така мистериозно всичко в тази творба“, споделя режисьорката. „Едни мъже очакват да се появи враг, който може би дори не съществува. Тяхната тревога се увеличава с времето…

Това, което обичам най-много, е специфичният хумор

Самата концепция е мрачна, но съчетана с абсурдност, която е привлекателна за мен“.

кадър от премиера на „Лука“ в Ротердам. фотокредит: СФФ
Какво да не пропускаме от програмата на София филм фест

На 17 март, петък, от 20:00 часа в Дома на киното е представянето на режисьорската версия на звездния филм на Фолкер Шльондорф „Тенекиеният барабан“, удостоен със „Златна палма“ в Кан през 1979 година и Оскар за най-добър чуждоезичен филм, представен лично от неговия автор.

Най-новата творба на режисьора Милчо Манчевски „Каймак“ („Kaymak“) ще бъде представена лично от него на 18 март, събота, от 20:30 часа.

„Каймак“ е копродукция между Северна Македония, Дания, Нидерландия и Хърватия. Лентата разказва една необичайна, трогателна и свежа любовна история, в която участват две двойки в нетрадиционно-еротични връзки.

Паралелно с вечната тема за търсене на любовта,

филмът се фокусира и върху други акценти от ежедневието и настоящето – сурогатно майчинство, изневяра, ролята на жената в семейството и в обществото, трафикът на хора, сексуалната свобода.

Милчо Манчевски. Фотокредит: Боряна Пандова

Голямата звезда на съвременното чешко кино Ян Сверак също е сред гостите на фестивала. Той ще представи знаменития си филм „Коля“ на 17 март. Филмът е оригинална проекция на отношенията „баща-син“ между руско момче, което не говори чешки, и егоистичен, застаряващ чешки музикант, който отказва да говори руски.

Баща и син Сверак печелят „Оскар“ за чуждоезичен филм

Ден по-късно – на 18 март, Ян Сверак ще получи специалната награда на СФФ и ще се срещне с публиката в Дома на киното на премиерната прожекция на най-новия му филм „Витлеемска светлина“. Лентата е фентъзи-комедия, реализирана в най-добрите традиции на чешкото кино.

Лентата запознава зрителите със света на един писател, в който упорито се намесват… оживели герои от неговите собствени истории! Те се появяват, за да му напомнят важните въпроси, с които всички се сблъскваме непрестанно. Дали въобще може да бъде решена дилемата – как да постигнем възможно най-много от реалността, която сами създаваме, без да унищожим всичко, което притежаваме?

Биле Аугуст, носител на „Оскар“ и две награди „Златна палма“,

ще представи филма си „Целувката“, екранизация на романа на Стефан Цвайг „Нетърпеливо сърце“

Действието в „Целувката“ се развива в Дания през 1913 година и проследява драматичните отношения между кавалерийския офицер Антон, благороден и съвестен млад мъж, и Едит  – нежна и красива дъщеря на благородник, която след ужасен инцидент се е озовала в инвалидна количка. Младият офицер изпитва силни чувства към Едит, но не е сигурен дали те са родени от състрадание или е началото на истинска любов. В опита си да постъпи правилно, Антон се оплита в обещания и лъжи към околните и най-вече към младата жена…

Ян Сверак. фотокредит: СФФ
Българска премиера

Не пропускайте премиерата на филма Блок“ на Тодор Мацанов на 17 март от 18:00 часа в кино „Люмиер“. Лентата разказва история, родила се по време на пандемията, но не е вдъхновена от нея.

Премиери за „След сезона“ на Иван Панев и „Аромат на липа“ на Сиси Денкова

„След сезона“ е дебютен пълнометражен игрален филм на актьора и режисьор Иван Панев.  Сюжетът на тази необичайна любовна история е конструиран около чувствата на чаровна собственичка на малко заведение и стаи за гости в красив черноморски залив. Нейната вяра, че изчезналият любим ще се завърне, разбива сърцето на друг мъж – той се влюбва в Стела, но си тръгва безмълвен, защото не смее да разруши крехкия ѝ душевен мир…

„Аромат на липа“ е дебютният филм на режисьорката Сиси Денкова –

първият български игрален филм, създаден изцяло в САЩ

Историята пресъздава премеждията на Стефан – имигрант, който се премества в българския анклав в предградията на Тенеси, а там сякаш всички заговорничат по между си и се опитват да застанат между него и реализирането на вечната американска мечта. Авторката на филма го определя като „драмедия“, но и като арт-хаус филм с елементи на „черна комедия“.

Наградата на София

Едно от емблематичните имена в българското кино – операторът, режисьор и сценарист Радослав Спасов ще отпразнува през 2023 година своята 80-а годишнина. На 27-ия София Филм Фест той ще получи Наградата на София на Столичната община за приноса си към седмото изкуство.

фотокредит: Боряна Пандова, от поредицата „Портрети от фоайето: 25 години София Филм Фест“
Киното в солидарност с Украйна

Три важни филма, посветени на военното безумие, са част от програмата на 27-ия София Филм Фест година след старта на войната.

Най-новият филм на Марина Ер Горбач „Клондайк“ ще бъде представен пред софийската фестивална публика от неговия продуцент Мехмет Бахадир Ер.

Показан премиерно във Венеция 2022, филмът на световноизвестния украински режисьор Сергей Лозница „Киевският процес“ обръща погледите на публиката към миналото.

Американският режисьор Лех Ковалски ще представи своя нов документален филм – френската продукция „Граница на солидарността“.

Кейт Бланшет в „Тар“ на Тод Фийлд

Само няколко дни след церемонията по връчване на наградите Оскар, откъдето номинираната за главна женска роля Кейт Бланшет си тръгна с празни ръце, може да гледаме „Тар“ на фестивала в София.

„Тар“ на режисьора Тод Фийлд е разказ за световно известния диригент Лидия Тар. Предстои ѝ издаването на нова книга и живо изпълнение на прочутата Пета симфония на Малер, която ще ознаменува върха на нейната впечатляваща кариера. През следващите седмици обаче на бял свят излизат „призраци“ от миналото на Тар и нейният личен и професионален живот започва да се разпада безвъзвратно. „Тар“ е изпепеляващо изследване на властта и нейното въздействие и устойчивост в днешното общество.

„Мълчаливите близначки“ на Агнешка Смочинска

Агнешка Смочинска, чийто дебютен пълнометражен филм „Дъщерите на дансинга“ беше в конкурсната програма на София Филм Фест през 2016 година, ще представи лично „Мълчаливите близначки“ в София и ще бъде член на Международното жури, което ще присъди наградите на 27-ия София Филм Фест.

Филмът проследява истинската история на Джун и Дженифър Гибънс – еднояйчни близначки, израснали в Уелс, като част от единственото цветнокожо семейство в малък град. Двете отказват да общуват с други хора освен помежду си. Те измислят свой собствен език и изпадат в кататония, когато не са заедно. След вандалска проява, провокирана от американско момче, което и двете боготворят, тийнейджърките са изпратени в печално известна психиатрична клиника, където сa изправени пред избора да се разделят и оцелеят или да умрат заедно.

Още интересни акценти и цялата програма на СФФ може да намерите ТУК.

Актуално

Избрано за вас