Първото театрално представление у нас стана на 165 г.

Първото театрално представление у нас стана на 165 г.

Сподели

Първото театрално представление у нас се е състояло в Шумен преди цели 165 години. Едва ли много хора знаят този факт, но и до днес ДКТ-Шумен пази жива традицията да радва своите зрители с невероятни представления.

„Всеки шуменец знае, че една от причините

Шумен да се гордее с културно наследство

и културно развитие, е имено първото театрално представление, което се е състояло през 1856 година. Онова, което обаче малко хора отчитат е, че това не е просто първото театрално представление в България, а е първата крачка на България към Европа. От съвременна гледна точка,

от наша гледна точка, това е обобщението

– Шумен отваря вратата за културна интеграция с Европа, това е много важно и много силен повод шуменци да се гордеят.”, сподели пред журналисти Димитър Димитров, директор на ДКТ „Васил Друмев” – Шумен.

„Интересът тогава е бил голям, свидетелстват запазените спомени. Фарсовата схема „надхитряне на глупака от хитреца „, е била просто, ясно и разбираемо разказана. Днес 165 години по-късно,

ние ще съживим този текст на наша сцена.

С мил наивитет ще ви покажем как неконтролираната жажда за младост превръща човека в глупак в очите на другите. Ще ви срещнем с герои, чието дребно щастие се определя от наивността и житейския ентусиазъм на техните жертви.

И всичките им действия минават като на парад

пред очите и ушите на две клюкарки, представящи общественото мнение.” коментира режисьорът Съби Събев, който се заема с нелеката задача да постави пиесата на Сава Доброплодни „Михал Мишкоед”.

Драматургичният вариант е на Кольо Карагеоргиев, а сценичната визия и костюми на Димитър Димитров.

В главната роля на Михал ще видим

популярния от малкия и големия екран актьор Николай Станоев, който ще си партнира с част от трупата на шуменския театър Стефани Лечева, Веселин Бърборков, Валери Зарков, Радостина Велкова Александра Михайлова, Светльо Иванов, Пламен Иванов, Вилиана Димитрова и Катрин Лалова.

Спектакълът е главно събитие в програмата,

посветена на 165 години от първото представление в Шумен и в България и се осъществява с подкрепата на Община Шумен и Съюз на артистите в България!

Премиерата на „Михал Мишкоед“ е на 16.08 (поденелник) от 19.00 в салона на ДКТ „Васил Друмев“.

Актуално

Избрано за вас