Стоян Радев възражда „Монолози за вагината“

Стоян Радев възражда „Монолози за вагината“

Сподели

„Монолози за вагината“ – един от безспорно най-знаковите драматургични текстове, от последните години на XX век, намира отново режисьорски прочит на българска сцена. Стоян Радев възражда

този култов, без преувеличение спектакъл от Ева Енслър,

след емблематичната постановка на Галин Стоев с участието на Снежина Петрова, Цветана Манева и Вяра Коларова. Премиерата е тази вечер от 19.00 на сцената на „Сълза и смях“, а трите дами в състава са Койна Русева, София Бобчева и Светлана Бонин.

Вече повече от 25 години европейските и световни театри не спират да се вълнуват от темите в пиесата.

Стереотипите върху жената, насилието, формите и прояви на сексуалност

и всичко това в духа на противоречивите дебати върху проблемите на пола и толерантността, намира място в текста на американската активистка и феминистка Енслър, преведен на десетки езици.

В сърцето и плътта на „Монолози за вагината“

са няколко документални интервюта,

в които жени правят откровени признания, свързани с травми или провокации върху темата за женствеността – общовалидни и до днес –

пълнокръвни и честни, напълно в духа на съвремието.

“Монолози на вагината” е определян като текст, изпълняващ важна политическа мисия със средствата на изкуството. А не само като продукт на развлекателната индустрия.„, споделя Стоян Радев. „С оглед на консервативните специфики на нашата народопсихология, подновяването на темата, разкрита така вълнуващо от женските образи, е наш артистичен дълг.

Не би трябвало подобни въпроси да бъдат забравяни,

а техните отговори да се утаяват на дъното в общественото съзнание, докато то бива агресивно атакувано от враждебни на хуманността социално-политически доктрини.“, разкрива още той.

„Монолози за вагината“ е продукция на частния театър „Бонини“, а преводът на пиесата е дело на изтъкнатия театрален и филмов преводач Хари Аничкин, а сценографията е на Елица Георгиева. Следващата дата, на която публиката може да гледа спектакъла е 19 март.

Интервю с Койна Русева за подкаста на 7Arts.bg, Откликни на Изкуството, може да видите тук.

Актуално

Избрано за вас