Форум за съвременно изкуство и култура WIDE ART 2024 се открива днес

Снимка: Facebook WIDE ART forum 2024

Форум за съвременно изкуство и култура WIDE ART 2024 се открива днес

Снимка: Facebook WIDE ART forum 2024
Сподели
Кои са най-актуалните и най-значими теми в света на съвременното изкуство днес? Как това изкуство
интерпретира парадоксите на обществото
и средата ни на живот? Каква е ролята на арт дилъра, куратора и внушителните изложения за изкуство в развитието на художествената инфраструктура и как изглежда творческата гениалност в полезрението на психотерапията?
Това са част от въпросите, които ще бъдат засегнати в тазгодишното второ издание на WIDE ART forum, който се открива днес в Зала 1 на РЦСИ „Топлоцентрала“. Събитието ще започне в 14.00 и ще продължи до 18.30. Проектът е
част от образователната платформа Art@Culture Today.
Организаторите Теодора Константинова и Радослав Механджийски се подготвили повече от изкушаваща програма за професионалисти и любители на съвременно изкуство. В рамките на следобедните часове, публиката ще има възможност да чуе лекциите на някои от
най-актуалните имена специалисти в България,
свързани с последните тенденции в художествения свят. Това ще бъдат:

Стефан Стоянов – куратор и арт дилър. Той ще представи темата: Експлозията на панаирите за съвременно изкуство – катализатор в една растяща индустрия, pros and cons“

Светлана Куюмджиева – историк на изкуството, критик и куратор, доктор по изкуствознание. Артистичен директор на проекта „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Нейната лекция е Десет отговора на въпроса какво е куратор“.

Иван Мудов – съвременен визуален артист, пърформанс артист.

Елица Великова – психолог и арттерапевт, основател на „Институт за терапия и експресивни изкуства – София“. Тя ще говори по въпроса Гениалност или лудост: анамнеза на творческия процес“.

Красимира Буцева – съвременен визуален артист, писател, изследовател. Един от авторите, които ще представят България на предстоящото издание на Венецианското биенале с проекта „Съседите“, заедно с Джулиан Шехирян, Лилия Топузова и куратор Васил Владимиров. Нейната тема в програмата на WIDE ART forum e Архиви, история и памет в съвременното изкуство“.

Даниел Ненчев – радио и телевизионен журналист, писател, автор на книгата „Идеи без граници. 30 интервюта със световни артисти от България“. Той ще представи Хумор, политика, съвременно изкуство“.

Всеки един от изброените лектори ще представи темата си в рамките на 20 минути, а след всеки панел, публиката ще има възможност да се включи със своите въпроси в рамките на 30-минутна дискусия.

Актуално

Избрано за вас