100 творби за 100 години от рождението на бунтаря с четка Генко Генков

100 творби за 100 години от рождението на бунтаря с четка Генко Генков

Сподели

Повече от сто творби ще покаже Софийската градска художествена галерия в мащабна ретроспективна изложба за 100-годишнината от рождението на художника Генко Генков.

Откриването на експозицията „Генко Генков. Отвъд видимото“ е на 13 юни, вторник, от 18.00 часа.

През 2006 г. Градската галерия представи артиста с произведения, повечето от които създадени в периода 2002 до 2006 г. Това бе последната самостоятелна изложба на художника приживе. Днес, седемнадесет години по-късно по повод 100 годишната от рождението му, СГХГ представя две изложби в залите си и във филиала – галерия „Дечко Узунов“.

Експозициите в различните пространства ще даде възможност за среща с разнообразни аспекти от творчеството на Генков.

Край София, шперплат / СГХГ

В залите на СГХГ настоящата ретроспективна изложба представя над 100 творби на художника, създадени в периода от 1949  до 2005 г.

Творецът създава огромно количество картини с маслени бои върху платно и фазер. Както и творби на хартия, в които усъвършенства акварелната си техника, допълнена с гваш, пастел, печатарски мастила и пигменти, с различни похвати и техники, за да придаде контраст и сила на цвета. Той експериментира в областта на графиката и рядко в скулптурата, но

маслената живопис остава неговата основна цел в изкуството.

Живописта му още от ранните години постоянно еволюира и се променя като колорит, форми и сила.

Бояна, 1973 г. / СГХГ

Генко Генков рисува много малко натюрморти, голи тела, портрети на свои близки, както и на личности които са го впечатлили. Често се вглежда в себе си през годините, за да ни остави различни автопортрети.

Автопортрет, смесена техника, фазер / СГХГ

Безбройни в неговото творчество са пейзажите. Те не са толкова реалистични, колкото визионерски. Понякога здраво конструирани, друг път – яростно експресивни. И не рядко меланхолични. Сътворени са и с най-разпознаваемата огнена палитрата, и с деликатните цветови съчетания.

Всяка седмица в залите на СГХГ ще бъде представяна по една допълнителна творба.

В галерия „Дечко Узунов“ експозицията „В търсене на образа“, предлага среща със запазените академични етюди, ранни и по-късни рисунки с молив, въглен и креда, както и опитите в областта на графиката – литография и офорт.

Годишнината ще бъде отбелязана и с издание, състоящо се от албум, биография и каталог на негови произведения. Това е първотоият опит за систематизиране на огромното творчество на автора, казват от галерията.

Актуално

Избрано за вас