Изложбата „Обем“ черпи вдъхновение от формите на храмове и мегаполиси

фотокредит: Топлоцентрала

Изложбата „Обем“ черпи вдъхновение от формите на храмове и мегаполиси

фотокредит: Топлоцентрала
Сподели

Живопистта като пространство. Това е основният замисъл и акцент в изложбата „Обем“ – пространствена инсталация, дело на Калия Калъчева и Гергана Табакова.

Авторите преосмислят

концепциите на авангарда от началото на 20-и век за връзката на архитектурата с геометричната абстракция.

Работата по създаването на общата им инсталация продължава 11 месеца. Време, в което двете художнички са в непрестанен диалог без да нарушават личното си разбиране за подбора на материали, употребата им и композиционните решения. Стараят се да търсят разнопосочни подходи, които да пресекат в изграждането на общата творба.

„При подготовката и процеса по намиране на формите, с които да работим, разгледахме архитектурни примери, сред които селището Шибам в Йемен, архитектурния храмов комплекс в Баалбек, Ливан. Също храма на Минакши в Мадурай, Индия“, споделят авторите.

Вдъхновение черпят и от храмовия комплекс Ангкор Ват в Камбоджа,

храмове в Ахмедабад, древния град Персеполис в Иран. Но и от съвременни мегаполиси като Токио и Чикаго.

В търсенето на общото между всички тези пространства,

двете художнички се фокусират върху колоната,

която не само е основен архитектурен елемент, но представлява и символ, дълбоко вписан в колективната памет. Тя е връзка между земята и небето, представлява вертикала, свързана с организацията и ориентацията на света и е символ на дървото и силата на съзидание.

фотокредит: Топлоцентрала

Така в инсталацията „Обем“ множество от колони изграждат ритмична структура в пространството, в която може да се разходиш, да преживееш усещането за пространство, което едновременно е едно цяло и се състои от прекъснати вътрешни фрагменти.

„Обем“ е основната изложба през април в галерията на регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ – КУБ.

Тя ще бъде открита на 11 април и ще продължи до 7 май.

В рамките ѝ ще се проведат две срещи-разговор с авторите – 18 април и на 3 май, и отворено художествено ателие за деца на 29 април.

Актуално