Бургас ще ври и ще кипи с Franz Ferdinand, Nothing But Thievеs и Hayes & Y

Бургас ще ври и ще кипи с Franz Ferdinand, Nothing But Thievеs и Hayes & Y

Сподели

Две от актуалните световни инди рок банди Franz Ferdinand и Nothing But Thievеs пристигат за първи път в България.

Това ще се случи на 11 август в Бургас, защото морският град отново става най-горещото място за среща на българската публика със световни артисти.

Концертът е част от поредицата на Fest Team BURGAS SUMMER LIVE

BURGAS SUMMER LIVE започва на 11 август с Franz Ferdinand, Nothing But Thieves и българите Hayes & Y. Пълната палитра от музикални събития обаче предстои да се разгърне, загатват организаторите.

Важна подробност е, че концертът е с лимитиран капацитет, а промоционални билети вече има тук. В понеделник, 27 март, е стартът на масовата продажба за всички с цени на билетите от 99 до 240 лева. Поредицата музикални събития се провежда на пристанището в морския град в партньорство с Културно-масова дейност и с подкрепата на Община Бургас.

Franz Ferdinand

Шотландската инди рок група е създадена в Глазгоу през 2002 г. В групата са Alex Kapranos (вокали и китара), Bob Hardy (бас, беквокал), Julian Corrie (китара, беквокали), Dino Bardot (китара, беквокали) и Audrey Tait (барабани). Franz Ferdinand стават популярни с парчета като „Take Me Out“, „The Dark of the Matinée“ и „Do You Want To“. Бързо стават световно явление с техния постпънк стил, енергичен денс рок и влияния от групи като Talking Heads, Gang of Four и The Velvet Underground.

Franz Ferdinand издават няколко високо оценени от критиката албума. Сред тях самостоятелният им дебют „Franz Ferdinand“(2004 г.), „You Could Have It So Much Better“ (2005 г.), „Tonight: Franz Ferdinand“ (2009 г.) и „Always Ascending“ (2018 г.). Имат награди Brit Award и Mercury, и няколко номинации за Grammy. Били са хедлайнъри на фестивали като Reading & Leeds, Rock En Seine, Primavera и All Points East.

Franz Ferdinand знаят какво е да бъдеш засмукан от шеметния водовъртеж на славата. Турнето им от миналата година с името на последния албум „Hits To The Head“, колекция от 20-те най-големи хита, изградили и утвърдили световната кариера на шотландците, включваше над 30 дати в Европа и Великобритания, а през август ще акостира и в Бургас.

Nothing But Thieves

Втората банда, която се качва на сцената на порта в Бургас, е отново актуално име от световната сцена, активно концертиращите Nothing But Thieves, които току що представиха и супер силен нов сингъл. Welcome to the DCC  е експериментален фънк едж с влияния от 80-те и отбелязва вълнуващото завръщане на Nothing But Thieves и нова ера в тяхната музикална история.

Групата се сформира през 2012г., Есекс, Англия и оттогава печели фенове с изкусен инди рок с поп чувствителност. Nothing But Thieves са Conor Mason (вокали, китара), Joe Langridge-Brown (китара), Dominic Craik (китара, keyboard), Philip Blake (бас) and James Price (барабани).

Hayes & Y.

Българската следа на BURGAS SUMMER LIVE са Hayes & Y. Те са една в най-успешната инди поп-рок група на родната сцена. Първоначалният състав на групата – Благо, Иво и Радо са приятели още от гимназиалните си години в София. През 2015 г. са съпорт на Kasabian, а на следващата година – се местят във Великобритания, където срещат настоящия си барабанист – финландеца Dennis Hallback.

Музиката на Hayes & Y е звучала по BBC 6 Music, BBC Manchester, KEXP, ESNS. Припомняме, че през август на миналата година финландско-българската банда стана част от Summer Well Festival в Румъния, споделяйки сцената с Arctic Monkeys, Jungle и Nothing But Thieves. По-късно през 2022 г. Hayes & Y издаде и дебютния си албум Press. Go. Move. Slow.

В края на миналата година, групата изнесе първия си голям и самостоятелен концерт в България. Той се състоя в Зала 3 на НДК и бе истинско удоволствие за почитателите на качествения звук. Буквално след седмица – на 30 март, групата ще е в Bee Bop Cafe в Пловдив. Концерт, който не е за изпускане.

Водеща снимка: кадър от концерта на Hayes & Y. на 1 декември 2022 г. в София.

Актуално

Избрано за вас