Да очакваме ли изкуствен интелект с човешка преценка?

Да очакваме ли изкуствен интелект с човешка преценка?

Сподели

Състезанието за AI (изкуствен интелект) става все по-интересно сега с двете главни действащи лица – Alphabet, компанията майка на Google и Microsoft, които се борят за първото място. Преди броени дни Google обяви, че пуска нови инструменти за Google Документи, които

могат да изготвят блогове, да създават събития в календара и текст

Също така обявиха и надстройка за Google Workspace, която може да обобщава нишки в Gmail, да създава презентации и да води бележки за срещи. „Тази следваща фаза е мястото, където привличаме човешки същества, които да бъдат подкрепени със сътрудник с изкуствен интелект, който работи в реално време.“, каза Томас Куриан, главен изпълнителен директор на Google Cloud, на брифинг за пресата, съобщават от TechCrunch.

Отговорът на Microsoft не закъсня и те обявиха, че изкуственият интелект навлиза в техните услуги с Microsoft 365 Copilot.

Copilot ще комбинира силата на LLMs (Large Language Models) с бизнес данни

и приложенията на Microsoft 365. Изпълнителният директор Сатя Надела казва: „Вярваме, че това следващо поколение AI ще отключи нова вълна на растеж на производителността“, споделят от VoaNews.

Бързото навлизане на изкуствения интелект може да доведе до икономически, правни и регулаторни последици, за които трябва да сме готови. Някои скептици прогнозират че

предстои мащабна безработица

и милиони работни позиции ще изчезнат в скоро време. Това ще подпали обществен бунт. Предизвикателство, което ще засегне ежедневния ни живот пряко, е дали AI ще бъде способен да отсява фалшивите новини. Основният проблем е, че хората ще се доверят на сляпо на машина, считайки я за безпогрешна. 

Друг базисен въпрос, който си задават множество хора, е дали AI ще бъде етичен по природа. Според американския философ Майкъл Сандел „AI представя

три основни области на етична загриженост за обществото:

неприкосновеност на личния живот и наблюдение, пристрастия и дискриминация и може би най-дълбокият, най-трудният философски въпрос на епохата, ролята на човешката преценка“.

Европейският съюз формулира Закона за AI. Той причислява приложенията за изкуствен интелект към три рискови категории. Първо, забранени са приложения и системи, които създават неприемлив риск, като

управлявано от правителството социално оценяване от вида, използван в Китай

Второ, високорисковите приложения, като например инструмент за сканиране на CV, който класира кандидатите за работа, са предмет на специфични законови изисквания. И накрая, приложенията, които не са изрично забранени или посочени като високорискови, до голяма степен остават нерегулирани.

Актуално

Избрано за вас