Танц, театър, цирк и фотография в спектакъла „Мъртви души“

Танц, театър, цирк и фотография в спектакъла „Мъртви души“

Сподели

Tанц, театър, съвременен цирк и фотография ще вълнуват зрителя в спектакъла „Мъртви души“. Премиерата на

пърформанса по мотиви от едноименния роман-поема на Гогол е на 21 май

в Дом на културата “Борис Христов”, Пловдив и  в рамките на One Dance Week.  В София продукцията на „Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни“ ще провокира сетивата ни на 7 и 8 юни в „Топлоцентрала“.

„Мъртви души“ залага на невербалното въздействие върху публиката и разглежда ефекта, който настоящата война в Украйна упражнява върху всички нас.

Автор на идеята, режисьор, драматург и хореограф е Гергана Димитрова (на заглавната снимка). През 2007 г. тя основава театралната формация „Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни”, базирана в София и е неин артистичен директор.

Изучавала е класически балет в държавното хореографско училище в София,

след което се занимава още 5 години със съвременни танцови техники.

„Мъртви души“ представлява съвременно изследване на душата по време на война. Кога умира душата? Кои души са мъртви? Тези, чиито тела са убити или умрели, или душите могат да умират преди телата?

Умирането на душата еднократен и еднопосочен акт ли е?

Ако убиеш или навредиш на някого, това наранява ли душата ти? Може ли да се родиш без душа?

Отговорите на тези въпроси търси Гогол преди повече от век и половина. На фона на случващото се днес в Украйна, неговата родина и място на действието на романа “Мъртви души”, не може да не си ги зададем отново. И в неговата традиция на портретиране на малките, но красноречиви детайли у поведението, обкръжението, облеклото на един човек, ще изследваме белега на войната върху тялото и душата.

Картините от войната в Украйна потресоха целия свят

Именно визуалните документални материали от събитията там са основата, на която се разработват движенческите партитури и образите на сцената. Спектакълът изследва езика на телата по време на война, за да се опита да разбере какво става с душата в такава екстремна ситуация.

Билетите за спектакъла са в продажба на касите на EasyPay в цялата страна и онлайн от EPAYGO.

 

Фотокредити: „Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни”

Актуално

Избрано за вас