„Камбаната“ на Деян Донков бие от сцената на Народния театър – и е разпродадена

„Камбаната“ на Деян Донков бие от сцената на Народния театър – и е разпродадена

Сподели

Билетите за предпремиерата на моноспектакъла на Деян Донков „Камбаната“ на 4 юни са изчерпани. Продукцията, която преди близо две години дебютира в зала 1 на НДК, но не успя да продължи инвазията си там, намери логичния си дом – голяма сцена на Народен театър „Иван Вазов“.

Желаещите да сверят часовника си с емоционалните амплитуди на Донков като актьор и режисьор могат да го направят на 8 юни и 7 юли

„Камбаната“ е трагичен разказ за сложния, изпълнен с драматични препятствия път на бивш затворник, лежал за две убийства. Изповед за катарзиса и духовното просветление на героя, за светлината и силата, която му дават любовта и вярата. Превръщат в единствения защитник на родното му опустяло и плячкосано от „новите варвари“ село. И пазител на църковната камбана.

Донков умело превръща изключителния литературен текст на Недялко Славов

в докосващ всички сетива сценичен текст и създава образ, емоцията от който се помни дълго.

„Целта ми с този мистичен, фантастичен, отчасти комичен, красиво поетичен, дори епичен, крайно драматичен, а в края си и трагичен разказ, е да пропътувам дългия и мъчителен път до човешкото сърце“, казва Деян Донков за представлението.

Спектакълът е със специалното участие на Нено Илиев (акордеон) и актрисата Пламена Иванова в образа на Лейла.

„Камбаната“ се ражда като проект в рамките на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Оттогава е игран на различни представителни сцени в Града на тепетата (вкл. Античния театър), във Варна, Шумен,  Бургас, София.

Столичната премиера на моноспектакъла беше на 8 декември 2021 г. в зала 1 на НДК

като едно от специалните събития на фестивала „Киномания“.

Освен в премиерния моноспектакъл „Камбаната“, през този сезон Деян Донков се изявява в главните роли в още няколко заглавия на сцената на Народния театър: „Калигула“ от Албер Камю с режисьор Диана Добрева, „Орфей“ на световноизвестния словенец Йерней Лоренци, в култовите „Хъшове“ на Александър Морфов по повестта „Немили-недраги“ на Иван Вазов и в „Любовникът“ от Харолд Пинтър“ – постановка на Донков, в която той си партнира с Радина Кърджилова.

Фотокредити: Стефан Н.Щерев

Актуално

Избрано за вас