Детската книга отново е на поход

Детската книга отново е на поход

Сподели

В деня, в който светът празнува Международния ден на детската книга, Асоциация „Българска книга“ дава старт на „Походът на книгите“ 2023 г.

Дванадесетото издание е част от стратегията на Асоциация „Българска книга“

#КаузаГРАМОТНОСТ

Целта е да информира обществеността за ефекта на четенето при децата, и въобще, да стимулира четенето като дейност, развиваща мисленето и културата. Традиционно към каузата се присъединяват певци и артисти, автори, спортисти, политици и представители на бизнеса.

През целия месец и в цялата страна ще има инициативи, свързани с четенето. Планиран е маратон, в който вече заявка за участие са дали 58 библиотеки от 31 града и 19 села в цяла България.

От 11 до 13 май Военноморският музей във Варна участва в кампанията

„Искам да стана моряк“.

Ще се четат художествени произведения, които ще запознаят децата с някои от най-великите мореплаватели. Ще проследят предизвикателствата и трудностите, през които преминават морските пътешественици, както и териториите, които опознават.

Малки и големи ще разберат още какви качества трябва да притежават моряците,

за да се справят с дългите плавания и каква е историята и устройството на различните плавателни уреди. Ченето ще разкаже и за коварните течения и опасните подводни рифове.

Библиотека при НЧ „Светлина – 2021“ във Велико Търново организира

щафетно четене на книги от Астрид Линдгрен

(„Пипи Дългото чорапче“, „Карлсон, който живее на покрива“ и „Емил от Льонеберя“) и драматизация на избрани откъси от 3-те произведения с ученици от 3-и клас при СУ „Емилиян Станев“.

„Вече съм грамотен, мога да чета и приказки безкрай ще изброя!“ – е четене на български народни приказки и разговор за любими приказни герои с ученици от 1-и клас на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“.

В старата столица ще има викторина по гатанки на Дядо Благо,

а библиотеката ще издава безплатни читателски карти. С още интересни акценти от програмата на месеца, в който на поход е книгата, може да се запознаете тук.

Кампанията стартира всяка на 2 април – Международен ден на детската книга и рожден ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни най-популярните приказки на всички времена. „Походът на книгите“ продължава до 23 април, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право.

Актуално

Избрано за вас