Неделя Ганчева: Движенческият театър е универсален език

Неделя Ганчева: Движенческият театър е универсален език

Сподели

„Независимата сцена набира скорост. Движенческият театър е универсален език“, казва хореографът и танцьор Неделя Ганчева, чието танцовото представление „Връзки“ е премиерно за Драматичния театър в Търговище.

Най-новото заглавие в репертоара на театъра ще закрие настоящия сезон на 5 юни от 19:00 часа. Скоро ще бъдат обявени дати и за представянето на спектакъла в София.

„Връзки“ е ангажиран със семейството – темата, под която премина и целия театрален сезон в Търговище.

„Преди да започнем репетиции бях нахвърляла посоки и идеи за работа, моите въпроси по темата, но истината е, че щом се появиха актьорите, процесът заживя свой живот. Сега си го представям като семенце, за което целият екип се грижи и полива, за да покълне…“, споделя Неделя Ганчева за зараждането и създаването на „Връзки“.

„Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему“, цитира Ганчева Ана Каренина, с която първоначално асоциирата темата за семейството.

„Започнах да го мисля по друг начин –

всяко семейство Е посвоему.

Не носи ли всяко семейство своите особености, своите норми, порядки, обяснения, правила за взаимоотношение със заобикалящия свят, културни наслагвания, родова памет, в която се формират възприятията на всеки един и за всеки един. Разглеждам семейството като свързаност и приемственост около и на тези норми. Семето, ядрото към което неизбежно се връщаме и се опитваме да разберем, дори и да не приемаме. Като пъпна връв, която нямаме търпение да обтегнем, да скъсаме дори, но винаги имаме нуждата да знаем къде е била хвърлена и да сме сигурни, че в другия ѝ край някой винаги ще ни чака“.

На снимката: Неделя Ганчева
Спектакълът „Връзки” е първото изцяло танцово представление на театъра в Търговище.

Ганчева е наясно, че в България танцовият театър все още не толкова популярен, особено в държавните институции и извън София.

„Независимата сцена набира скорост, но тя до голяма степен има своя специфична публика и се развива основно в по-големите градове. Смело е от страна на театъра (в Търговище – бел. ред.) да продуцира танцов спектакъл и според мен е развитие в правилната посока, защото

танцовата лексика позволява хиляди асоциации и няма нужда от текст. Движенческият театър е универсален език.

Съзнавам, че този проект, на тази сцена е тепърва трябва да привлече своята си публика, но вярвам, че всеки може да намери нещо за себе си, ако подходи без очаквания. Интересно е, че къде на шега, къде на истина с актьорите си говорим, че това е само първото от много движенчески представления в театъра“, казва хореографката.

Екипът, с който Неделя работи включва композитора Бояна Зарева и Васил Митрев. В роля на танцьори влизат актьорите Благица Стоименова, Давид Крумов, Лора Недялкова и Радослав Радев.

„За краткия репетиционен процес с тях успяхме да създадем наш си език и общи понятия, което много дава на процеса – всички знаем за какво се борим и какво защитаваме“, добавя хореографът.

Сценограф е Галина Абаджимаринова, а Николай Димитров работи по плаката.

Четете още:

Мартина Апостолова: Мечтая изкуството да е най-силното оръжие срещу войната

Тиан Ротевел: Превръщам всяко чувство в инструмент за танц

Стефани Ханджийска – наричайте я просто танц

Коста Каракашян – нова орбита за танц пред съвременния артист

Гледайте голямото изкуство у дома: „Кино танц“ от 7Arts

Актуално

Избрано за вас