Феновете на Хари Потър могат да притежават частичка от Хогуортс

Феновете на Хари Потър могат да притежават частичка от Хогуортс

Сподели

Запечатано писмо за прием в Хогуортс, използвано в първия филм за Хари Потър, е обявено за продажба. Стартовата цена е 12 000 паунда.

Реквизитът се появява в емблематичната сцена от първия филм за магьосника „Хари Потър и философският камък“, в която къщата на Дърсли е „атакувана“ от сови, които пускат пощенски пликове през комина.

Повечето пликове, които излитат от камината, нямат червения восъчен печат на Хогуортс на гърба като този, което го прави много рядък, пише британският вестник „Mirror“.

Фотокредит: Mirror

Един от продуцентите на филма дарява плика на благотворителен търг през 2002 г., където е закупен от настоящия продавач. Сега неназованият фен на Потър е решил да продаде писмото и запечатания плик в лондонската аукционна къща Chiswick Auctions.

Миналата годината същата аукционна къща продаваше рядко първо издание на „Хари Потър и философският камък“, подписано от Дж. К. Роулинг.

През 2021 г. първо издание на първата книга от поредицата за младия магьосник беше продадено на търг за 471 000 долара в САЩ. Продадени бяха и пръчката, и очилата на Потър.  

Сега идва ред на седемсантиметров плик, изработен от мраморна хартия и адресиран

до „г-н Х. Потър, килерът под стълбите, ул. „Привит драйв“ 4“.

Надписът е изписан със зелено мастило. На гърба е поставен червен восъчен печат с буквата „H“ за Хогуортс.

Фотокредит: Mirror

Вътре е непокътнатото препоръчително писмо и списъкът с изискванията на професор Минерва Макгонагъл.

Артикулът се продава с отделно копие на писмото, за да може купувачът да запази печата непокътнат.

Продажбата включва и писмо за произход на бланка на продукцията „Хари Потър“. Чрез него се потвърждава, че това е един от ограничения брой реквизити, раздадени от филмовото студио „1492 Pictures“ с благотворителна цел.

Във филма чичото на Хари – Върнън Дърсли, изигран от покойния Ричард Грифитс, унищожава многобройните писма, които пристигат от Хогуортс за младия магьосник. Някои от тях разкъсва, а други хвърля в огъня. След това стотици писма пристигат наведнъж през комина и се въртят из всекидневната в запомнящата се сцена.

„Толкова хубави вещи от Хари Потър не се появяват често на пазара. По принцип реквизитът, използван в осемте филма, остава в студията. Пликове с неотворен печат се срещат много рядко. Това е задължителна придобивка за всеки фен на Потър и със сигурност ще предизвика голям интерес от цял свят.“, казват от Chiswick Auctions.

Писмото ще бъде продадено на 22 юни.

Четете още:

Хари Потър и магията зад камерата: тайните за дизайна на филмите

Сторибордист на „Хари Потър“ и „Батман“ ще е на Comic Con в София

Открий разликите: В коя сцена от „Хари Потър“ Ема Уотсън ползва дубльор

Актуално

Избрано за вас