Изгониха принцеса от вила в Рим заради спор за наследство

Изгониха принцеса от вила в Рим заради спор за наследство

Сподели

Принцеса Рита Бонкомпани Лудовизи е била изгонена от вила в Рим заради дългогодишен съдебен спор за наследство. Това предадоха DPA и Reuters, цитирани от БТА.

Рит Бонкомпани Лудовизи е вдовицата на принц Николо Бонкомпани Лудовизи. Италианските карабинери изведоха родената и израснала в Тексас 73-годишна принцеса от вилата, в която се намира единствената

известна таванна картина на бароковия художник Микеланджело

Меризи да Караваджо (1571-1610). Половината от имота е нейна собственост според завещание, а другата половина – покойният принц Николо е оставил на синовете си от първия брак. Той почина през 2018 г.

Според синовете на принц Бонкомпани Лудовизи

принцесата не се грижи за къщата, както трябва

и предлага платени обиколки с екскурзовод без разрешение.

Един от наследниците на покойния принц обясни, че въпросната вила в Рим трябва да бъде ремонтирана обстойно.

Тя е построена през 1570 г. и принадлежи на семейство Лудовизи от началото на 17-и век. През 1597 г. кардинал Дел Монте, дипломат и покровител на изкуството, поръчва на Караваджо, тогава едва прехвърлил 20-те, да изрисува тавана на малка стая на първия етаж. Въпросното пространство той използвал като алхимична лаборатория.

Широкият 2,75 метра стенопис е нарисуван с масло директно върху мазилката. Изобразява алегорична сцена с боговете Юпитер, Нептун и Плутон, представляваща преобразуването на олово в злато. Караваджо рисува собствените си лице и тяло върху всяка една от трите фигури.

Вилата дължи името си на фреска от друг бароков художник, Гуерчино, който украсява огромния таван на входното антре и изобразява Аврора, богинята на зората, яздеща колесница.

Фотокредит: The Guardian

Актуално

Избрано за вас