Ново поколение изкуство: VR от Нова Зеландия и филмова изложба от Зорница Стоянова

Ново поколение изкуство: VR от Нова Зеландия и филмова изложба от Зорница Стоянова

Сподели

Бележитата белгийска писателка и артист Софи Вераест пристига в София, за да представи колаборативен проект заедно със Зорница Стоянова.

На 26 май, от 18:30 часа, в Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ ще се състои

официална премиера за България на артистичната VR/XR филмова продукция „VECTOR“.

Автори са новозеландските хореографи и артисти Джоана Кук и Ребека Уебър. Зрителите в София ще могат да я видят в рамките на „En-trance: Женски тела в дигитални пейзажи“ – арт-филмова изложба с куратор Зорница Стоянова от Bodymeld.

Тя е отворена до 9 юни, включително. Тогава в София ще присъства и белгийската писателка и перформативен артист Софи Вераест, която пристига за участието в артистичен обмен със Стоянова. Двете ще работят в продължение на една седмица, като ще представят резултата от колаборацията – текст и пърформанс, от 18:00 часа в галерия Куб на „Топлоцентрала“.

„En-trance: Женски тела в дигитални пейзажи“ / Топлоцентрала

„VECTOR“ е изкуство от ново поколение, което ползва инструментите на виртуалната и разширена реалност (VR/XR). Аватари и персонализирани специални ефекти подчертават сетивната чувственост и вниманието на танцьорите.

„VECTOR“ представлява 360-градусово видео, което изважда на показ усещането за танц.

Сетивната чувственост е невидим вътрешен процес, но често движи процеса на създаване на танца. „VECTOR“ превежда тези вътрешни процеси във виртуални ефекти, като стимулира сетивата на публиката и я прави част от преживяването. Кинетичният, визуалният и слуховият обрат подчертават вниманието на движещия се обект във филма и инсталацията.

„VECTOR“ е с продължителност 6 минути и предизвиква традиционното театрално пространство, перспективите и навиците на зрителите, като позволява „да се види отвътре“ процесът на създаване на танц.

Проектът е виртуално произведение, което заема феминистка позиция, като акцентира върху осъзнатата телесна осведоменост и чувственост, и внася физически, мултисетивен опит в процеса на създаване на творби в цифровата реалност.  По този начин се противопоставя на йерархиите на капиталистическия комерсиализъм в технологиите.

„En-trance: Женски тела в дигитални пейзажи“ на Зорница Стоянова е провокативно проучване на женствеността и нейните различни прояви в съвременната култура.

Чрез необичайна колекция от международни късометражни арт филми,

изложбата разширява границите на традиционните възприятия за женското представяне в дигиталната среда.
„Elsewhere“ (Другаде)

Стоянова курира и избира 15 различни филма, чрез отворен конкурс, които изследват темите за жената и нейното тяло. Някои от засегнатите теми са визуалното представяне на женствеността, психичното здраве, експлоатацията, раждането, смъртта, болката, женското овластяване, стареенето и други.

Ecplicit / Зорница Стоянова

Интересен акцент от селекцията е „Elsewhere“ (Другаде) – авторското видео-произведение на самата Зорница Стоянова – сюрреалистичен филм, който представя възприятията ни за себе като постоянно движеща се и нестабилна реалност.

„Elsewhere“ e сън, в който ставаш някой друг, някъде другаде и съчетава женското тяло с природата и архитектурата.

Заснет в продължение на три години и на два континента, „Elsewhere“ стана възможно благодарение на резиденция в „Ice Box“ във Филаделфия през 2015 г. и артистичната резиденция в Дерида Данс Център през 2016 г. в София. Местата за заснемане в България са на Витоша и в Тетевен.

В програмата на изложбата може да се види също филмът „Кралица“ на българските режисьори Марианна Перянова (Yagama) и Илина Перянова. Филмът „Вътрешна стая“ на хореографът и режисьор Ина Димитрова-Гергинова, също е част от програмата.

„Кралица“ / Зорница Стоянова

Входът за „En-trance: Женски тела в дигитални колажи“ е свободен. Още за събитието ще намерите тук.

Актуално

Избрано за вас