Kaкво ново на хоризонта на 7arts?

Kaкво ново на хоризонта на 7arts?

Сподели

„Проблемът с комарите и други истории“ е едно от най-новите заглавия, които може да гледате на платформата 7arts.

Документалният филм от 2007 г. на режисьора Андрей Пауов („Георги и пеперудите“, „Момчето, което стана  цар“) с  продуцент Мартичка Божилова разказва за Белене и както подсказва загалвието, за проблема с комарите в този дунавски град. Но само привидно. Филмът се занимава с доста по-болезнени теми и проблеми от този с комарите (макар, че и той не е за подценяване) и не спира да надхвърля зрителските очаквания с майсторски преплетените сюжетни линии за цялата палитра от герои. Не искам да издавам от сюжета на филма, затова на помощ идва анотацията:

„Един малък град и неговите жители са изправени пред необичайно пътешествие. Огромни полуръждясали кранове, чуждестранни инвеститори, танци на мажоретки и логото на бъдещата атомна електроцентрала върху сгради и чинии са в очакване на светлото ядрено бъдеще. Единствено комарите край Дунав притесняват гражданите. А един остров пази тайни за минало, което никой не иска да си спомня. И хвърля сянка върху града, също както и облаците от комари, спускащи се над жителите му. Приказка за един град и неговите хора, за мрачно минало и атомни мечти, и за жужащите комари, прелитащи над времето.“

През 2009 г. „Проблемът с комарите и други истории“ печели „Златен витяз“ на Първия международен кинофестивал на екологическите филми,  който се състои в Москва от 30 юли до 3 август.

7arts.bg с участие на Venice Production Bridge във Венеция

Филмът може да бъде видян напълно безплатно, но при условие, че сте абонирани за каталога на 7arts. Ако все още не сте го направили, давайте! Филм като „Проблемът с комарите…“ показват, че си заслужава.

The Film Foundation на Мартин Скорсезе възражда стари ленти в онлайн платформа

Късото кино откликва на честотите на 7arts.bg и Кинематограф

Актуално

Избрано за вас