Тихо! В киното сме на концерт

Тихо! В киното сме на концерт

Сподели
Ако вече сте тествали сетивата си с вечеря на тъмно, идва ред на танците – на тихо.

Електронно дуо Desperate Daughters подготвя нов концерт със слушалки. Нестандартният купон ще се състои в Дома на киното в София на 27 май.

Концертът на слушалки е поредното концептуално събитие от поредицата „Заслушай се”, чиято мисията е

да разнообрази културната среда в столицата, като предложи нови форми на представяне на творческо съдържание.

Desperate Daughters са певицата Katya Muha и тромпетистката и продуцент Raya Baya, които творят дистанционно между София и Амстердам.

Участниците в „тихия концерт“ ще имат радио слушалки,

докато Катя и Рая омагьосват с впечатляващи звуци и присъствие, визуалният артист и сценограф Яна Меламед ще облива екрана с абстрактни светлинни форми под формата на специално подготвени за събитието визуализации.

Концертът е с начален час 22:00 часа, като се очаква да продължи до малко преди полунощ. Събитието ще се състои в зала „Резонанс“ в Дома на киното, а билетите ги има онлайн. Капацитетът на залата е малък заради броя на слушалките, предупреждават организаторите и съветват желаещите да присъстват да се снабдят с билети възможно най-рано.

Desperate Daughters изпълняват авторска музика, за която черпят вдъхновение от разнообразни жанрове като джаз, водевил и електронна музика.

Идеята за Silent Concert (или концерт на слушалки) не е нова, но концепцията се развива едва в последните 20-на години.

За рождено място се смята Париж, но концертът се осъществява през 1997 г. само онлайн. За първи път на сцена пък това се случва през 1999 г. в Далас, Тексас, когато сайкъделик групата The Flaming Lips използвали генератор на FM сигнал и раздали на публиката малки радио приемници, свързани със слушалки.

През годините silent (“тихи”) концерти са били част от програмата на световни фестивали като Glastonbury, Shift Festival, Warped Tours, Bonnaroo и др. Metallica влизат в Книгата на рекордите “Гинес” като първата банда в света, изпълнявала концерти на всички седем континента, като през 2013 г. шоуто им в Антрактика е осъществено именно на слушалки. Причината – мерки против увреждане на специфичната околна среда на ледения континент.

Фотокредит: @Zdravka Zlateva

Актуално

Избрано за вас