Басистът Анди Рурк загуби битката с рака

Басистът Анди Рурк загуби битката с рака

Сподели

Анди Рурк, басистът на инди легендите The Smiths, почина на 59-годишна възраст.

Новината беше съобщена от китариста Джони Мар в социалните мрежи, който написа:

„С дълбока скръб съобщаваме, че Анди Рурк почина след продължително боледуване от рак на панкреаса. Анди ще бъде запомнен като добра и красива душа от тези, които го познаваха, и като изключително надарен музикант от музикалните фенове. Молим за уединение в този тъжен момент“.

Джони Мар и Анди Рурк

Мар и Рурк са близки приятели и колеги от дълги години. В допълнение Джони написа няколко реда за музикантът, който от просто добър китарист става един от най-добрите британски басисти.

Двамата се запознават през 1975 година още в училище. Живеят под един покрив и свирят заедно. През тийнейджърските си години свирят в различни групи в Южен Манчестър, преди да се прочуят с The Smiths.

Именно в записите на Smiths Анди преоткрива басът.

„Присъствах на всеки бас на Анди за Smiths. Понякога бях там като продуцент, а понякога просто като негов приятел и поддръжник. Да го гледам как свири на баса беше абсолютна привилегия и наистина нещо, което трябва да се види. Но винаги се сещам за един случай, когато седях до него на миксиращия пулт и го гледах как свири песента „The Queen Is Dead“. Беше толкова впечатляващо, че си казах: „Никога няма да забравя този момент“, разказва Джони Мар.

Последната изява на Анди Рурк е през септември 2022 г., когато с Мар свирят заедно “There Is A Light That Never Goes Out” и “How Soon Is Now?”. Това се случва на сцената на MSG в Ню Йорк.

„Браво на Анди. Ще ни липсваш, братко“, пише още музикантът.

Актуално

Избрано за вас