Маги Малеева и Мария Силвестър като живи платна в изложбата „Ние сме земята“

Маги Малеева и Мария Силвестър като живи платна в изложбата „Ние сме земята“

Сподели

Тенисистката Магдалена Малеева и водещата с неизчерпаем запас от импровизации Мария Силвестър са сред лицата в изложбата „Ние сме земята“ на Радослава Боор. Малеева, която от години развива еко инициативата „Горичка“ и е фокусирана в производството на био храни, е живо платно за художничката. Тя олицетворява дърво в агония, символ на топящите се природни ресурси.

Плакатната акция е по покана на Международното триенале на сценичния плакат – София 2023.

Откриването е на 22 април от 18 ч във Vivacom Art Hall Oborishte 5

Пред обектива на фотографа Милош Нешич и под четката на Боор Мария Силвестър силно напомня на герой от „Аватар“. Тя изобразява силата на водата.

 

Сред новите лица в проекта, с който се отбелязва Денят на Земята, са тв водещата Деси Стоянова, актрисата-природозащитник Лили Гелева, писателят Даниел Ненчев, политикът Манол Пейков.

Радослава Боор започва реализацията на „Ние сме земята“ (We are Earth) през 2019 г. съвместно с Нешич. Проектът отразява глобални екологични проблеми, пресъздадени чрез портрети върху човешки лица.

Авторката постига ефектен синтез между плакат, бодиарт и фотография

Целта е разпространение на информация за проблемите на околната среда чрез създаване на визии с въздействащи послания.

В концепция на проекта е заложена идеята, че бъдещето на човечеството е зависимо от съществуването на нашия единствен дом – планетата Земя, която ние всекидневно унищожаваме.

„Каквото хората правим на Земята, то рано или късно се връща към нас, но по-голямата част от човечеството все още се държи, сякаш това не се случва.“, споделя авторката. Затова всички екологични проблеми са отразени като портрети върху лицата на различни хора.

Зад тази идея застават доброволно 21 души от 9 националности

Проектът е напълно независим и некомерсиален.

Част от портретите вече са показани в различни краищата на света: Перу, Финландия, Иран, Унгария Украйна. Българската публика е първата, която ще види колекцията от портрети в пълната й цялост.

След София предстои изложба в Прага и в сградата на ЕС в Брюксел.

 

Фотокредит: Милош Нешич за „Ние сме земята“/Facebook Горичка

Актуално

Избрано за вас