Носителят на „Пулицър“ Майкъл Кънингам с книга за любовта и оцеляването в пандемията

Носителят на „Пулицър“ Майкъл Кънингам с книга за любовта и оцеляването в пандемията

Сподели

Носителят на награда „Пулицър“ Майкъл Кънингам слага край на десетгодишното си мълчание с книга, повлияна от живота преди и по време на пандемията от COVID-19.

Книгата носи името „Ден“ и ще бъде издадена през януари от издателство „Рандъм хаус“.

70-годишният писател ще предложи на читателите си семейна сага, която се разиграва в Ню Йорк преди и по време на пандемията. Подходът му е повече от оригинален – действието се развива в три априлски дни, по един през 2019-а, 2020-а и 2021 г.

„През последните десет години от време на време се замислях: „Щом светът изглежда така, защо да пиша?“, споделя писателят.„Но в крайна сметка

може би точно в трудните времена се нуждаем от романи повече от всякога“.

Кънингам казва за новата си книга, че е история за хора, които опитват да се справят с адски обстоятелства.

„Сюжетът е за оцеляването, но в центъра преди всичко е любовта.

Дълбоко ме интересува както любовта, така и чувството на щастие,

дали човек живее, както е искал. Но любовта е най-интересна в моментите, когато е изправена пред чудовищно изпитание“., казва авторът.

Майкъл Кънингам е роден в Охайо. Завършва английска литература в Станфордския университет. Първите си разкази публикува още като студент.

Истински дебют прави през 1984 г. с романа Golden States. Привлича вниманието към себе си обаче няколко години по-късно с втората си книга – „Дом на края на света“. В нея разказва историята на трима души, които живеят в необикновен любовен триъгълник далеч от всички, припомня lira.bg.

После следва големият му успех с „Часовете“ – драматичната книга, посветена на Вирджиния Улф, му носи награда „Пулицър“.

Успехът на книгата привлича големи имена и за екранизацията от 2002 година. В ролите са Никол Кидман, Джулиан Мур и Мерил Стирийп. Филмът бе награден и с „Оскар“.

Последната засега книга на писателя е от 2014 г. – „Снежната кралица“. Заглавието прави асоциации всъщност както с знаменитата Андерсенова приказка, така и с американски израз за кокаин.

Новата книга, наречена простичко „Ден“ (Day), очакваме през януари догодина.

Фотокредит: cuchimes.com

Четете още:

„Времеубежище“ донесе „Букър“ на Георги Господинов

 „Съмнение“ като витрина на морала

30-те най-добри европейски филма на 21 век (досега)

Актуално

Избрано за вас