Мартин Макариев: Трудностите правят продукта стойностен

Мартин Макариев: Трудностите правят продукта стойностен

Сподели

„Обичам трудностите и проблемите в моята професия, защото това прави продукта стойностен. Често зрителите не виждат това, но няма и защо да го правят. За нас това е супер, защото ни изгражда като хора“.

Това казва пред 24chasa.bg режисьорът, сценарист и продуцент Мартин Макариев.

Той е режисьор на филмите “В сърцето на машината”, който стана българското предложение за “Оскар” и спечели първа награда на филмовия фестивал “Златна роза”, “Игра на доверие”, “Диви и щастливи” и др. Работи по успешните родни сериали „С река на сърцето”, „Под прикритие” и „Дървото на живота”.

Макариев разказва за работата по последните два филма, които преплитат драматургията с психологическите сюжети и оглавиха челните места за най-гледани БГ филми.

„Всеки ден кръгозорът ни се отваря все повече и виждаме колко много не знаем. А колкото повече не знаем, толкова повече научаваме“, добавя режисьорът на „Игра на доверие”. Лентата разкрива личната история от биографията на Яна Маринова.

Преди снимките на „В сърцето на машината“ Макариев прави редица интервюта със затворници.

„Ходих до варненския затвор и до централния, и не само. Около година и половина преди снимките гледах сигурно 100 часа документални филми за затворите. Почнах да чета за всякакви съдби – едните са убийци, другите изнасилвачи. А в полицията гледахме реални досиета на хора от 40-те, 50-те години на миналия век“, разказва той.

Всички герои във филма са истински хора

„Когато минеш през психиката на подобни хора, искаш да разкажеш за тях, и то в някакъв положителен аспект. Това са затворници убийци, за които се надявам накрая зрителят да е видял, че зад тях стоят хора и че обстоятелствата на живота им са ги направили такива. И дали можеш да им простиш. Това беше част от основната тема на филма“, добавя Макариев.

Режисьорът не гледа готовия продукт – нито сериалите, нито филмите. От реквизита пази само палката Стефка, която героят на Юлиан Вергов – Векилски, размахва в „В сърцето на машината“.

„Защото знам, че не са достатъчно добри, не са перфектни. Също като щраус, който си заравя главата и си мисли, че е в безопасност“, признава още той.

В момента режисьорът работи по нов проект заедно с Михаил Менкаджиев. Продукцията е българско-испанска със заглавие „Матадеро Франклин”.

Ганстерска история, чието действие се развива през 1939 г. в Мексико сити, снима се на английски език и ще излезе под формата на сериал от 6 епизода.

„Много ме сърбят ръцете да ви кажа с кои актьори разговаряме, защото са световноизвестни“, загатва Макариев. Той се надява да излезе до октомври.

Българска телевизия е проявила вече интерес към продукцията. Проектът ще бъде купен от американско-канадската филмова компания „Лайънсгейт”.

Цялото интервю с Мартин Макариев може да прочете в сайта на „24 часа“ или на следния линк – ТУК.

фотокредит: В сърцето на машината ; Игра на доверие

Актуално

Избрано за вас