Найден Тодоров: Когато дирижират политиците става не симфония, а какофония

Найден Тодоров: Когато дирижират политиците става не симфония, а какофония

Сподели

Емпатията от страната на публиката е най-силният емоционален бустър за потенциала на изкуството според Найден Тодоров. „Всяко едно изкуство има своето значение във формирането на нашата култура. Но всички те стават незабележими, ако не сме в състояние да бъдем съпричастни.

Съпричастни към хората, които ни заобикалят и въобще случващото се около нас.

Една осъзната и целенасочена културна политика може да помогне в дългосрочен план на цялата нация“, сподели служебният министър на културата в интервю за „Труд“.

Диригентът, който оглави Софийска филхармония и междувременно влезе в обувките на министър на културата, казва, че

„когато си вътре в месомелачката, времето тече по друг начин“.

Именно на Найденов са думите, че културна политика се води с идеи, подплатени с пари.

„И понеже в очите на политиците културата не е голям проблем, до нея никой никога не стига. Освен ако не се появи някой интересен скандал, от който могат да се изкарат политически дивиденти“, подчерта той.

Фотокредит: Festspielhaus Baden-Baden

Маестрото, който на 3 юни дирижира Соня Йончева във Филхармонията на Баден-Баден, е категоричен, че ролята на изкуството е да възпитава морал, емпатия и естетика.

„Точно палката е проблемът в момента в политиката –

всеки иска да дирижира, а няма кой да свири.

Аз за себе си съм осъзнал, че диригент без оркестър е просто някакъв луд, размахващ ръце. Но дали родните политици са осъзнали, че в момента всеки един от тях се опитва да дирижира и резултатът не е симфония, а какофония“, пита Тодоров.

Актьорът Владимир Пенев получи най-високото отличие на Министерството на културата – наградата „Златен век” – огърлие.

Ако във вторник постът бъде зает от Кръстю Кръстев, директорът на Пловдивския драматичен театър, препоръката на Найденов към наследника му е:

„Да вземе в екипа си хора, с които знае, че работи добре, разсъждават в една посока и е сходна скоростта им на преминаване през проблемите в живота. Времето, когато си вътре в месомелачката, тече по друг начин и не е излишно да имаш около себе си хора, с които няма нужда непрекъснато да се обяснявате“.

Цялото интервю на маестро Найден Тодоров пред „Труд“ ще намерите ТУК.

Актуално

Избрано за вас