Три жени в надпревара за „Аскеер“ за драматургия

Три жени в надпревара за „Аскеер“ за драматургия

Сподели

Йоана Мирчева, Теодора Георгиева и Яна Борисова са трите жени в театъра, номинирани за „Аскеер“ в категория „Съвременна българска драматургия” за 2023 година.

Днес, в деня, в който почитаме Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, Академия „Аскеер“ обяви номинираните пиеси.

За статуетка „Аскеер“ претендират:
  • Йоана Мирчева за „Тигър и дракон“ в „Театър 199“,
  • Яна Борисова за „Място, наречено другаде“ в „Театро“,
  • Теодора Георгиева за „Междинна зона“ в театрална работилница „Сфумато“

Номинациите са определени от комисията в състав проф. Камелия Николова (председател), проф. Ромео Попилиев, проф. Владимир Атанасов, Меглена Караламбова и Анита Ангелова.

Когато си млад вярваш, че животът ти дължи невероятни чудеса. Някои от нас поемат с главата напред да ги издирват, други си седят в очакване те сами да паднат в скута им. Междувременно прекарваш дните си с приятели, въздишаш по гаджета, губиш сш времето с електронни игри или сайтове за мода. Нашият герой е такъв. Но и не съвсем… Ованес Торосян в „Тигър и Дракон“ / Театър 199 „Валентин Стойчев“
„Място, наречено Другаде“ е една изключително смешна и покъртително откровена история, разкриваща мъжката и женската гледна точка, когато любовта е някъде наоколо. Участват: Петър Антонов и Боряна Братоева / Театрално пространство Théatro
„Междинна зона“ разглежда човека, колебаещ се между срама и гордостта, страха и смелостта, съмнението и решителността, безсмислието и смисъла, разрушението и съзиданието, принизяването и възвисяването, живота и смъртта. / Театрална работилница „Сфумато“
„Аскеер” са единствени по рода си театрални награди в България, при които отличията се дават „от артисти – за артисти“.

Единствената българска стрийминг платформа за изкуства 7arts.bg и сайтът за култура и лайфстайл artportal.news си партнират с Фондация „Аскеер“ за ексклузивно видео и текстово съдържание от церемонията. Тя ще се състои на 24 май в театър „Българска армия“.

Церемонията тази година се казва „Денят на големите учители“, а всички номинации ще бъдат представени под формата на учебна програма.

С „Аскеер“ за цялостен принос ще бъде удостоен професор Светослав Кокалов, художник, сценограф и педагог.

Актрисата Елена Райнова ще получи почетен „Аскеер“, а останалите номинации бяха обявени в края на април. Припомняме ги ТУК.

Актуално

Избрано за вас