Opera Open на Античния в Пловдив отбелязва 10-годишен юбилей

Opera Open на Античния в Пловдив отбелязва 10-годишен юбилей

Сподели

Фестивалът OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив отбелязва своето юбилейно 10-то издание с богата международна програма.

Опера Пловдив поставя акцент на някои от най-успешните постановки, формати и творчески сътрудничества през годините,

смело разположили OPERA OPEN на картата

на европейските музикални open air-фестивали, съобщава dir.bg. Програмата е разпределена жанрово в „Опера и Балет“, „Класика и Джаз“, „Мюзикъл и Рок“. И включва премиерни проекти с водещи артисти от българската и световните сцени.

Сегментът „Опера и Балет“ представя произведения на знаковите композитори Верди, Пучини, Моцарт и Чайковски. Седмица след като открие 100-ия сезон на Арена Ди Верона със своя премиера,

режисьорът Стефано Пода ще представи

на Античния театър спектакъл „Силата на съдбата“ от Верди на 24 юни, започнала като копродукция с Театро Реджо ди Парма през 2017 година. Солисти са Таня Иванова, Иван Момиров, Небойша Бабич, Мария Радоева и др.

Един от най-известните български оперни режисьори в чужбина Вера Немирова в екип с творящия в Европа визуален артист и сценограф Юлиан Табаков подготвят

премиера на операта „Милосърдието на Тит“

– един от рядко изпълняваните шедьоври на Моцарт, с диригент Диан Чобанов на 15 юли. Към солистичния състав се включва и контратенорът със стремителна кариера Рей Шене от САЩ.

Сопраното Лила Лий се завръща в образа на зловещата принцеса Турандот, а за ролята на принц Калаф е поканен тенорът Амади Лага от Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго, Италия. Операта от Пучини на 1 юли е под диригентската палка на Якопо Сипари Ди Пескасероли.

Една от най-мащабната постановка в историята на OPERA OPEN – „Набуко“ от Верди на режисьора Нина Найденова, отново ще отправи своите

актуални послания за мир и тържеството на човечността.

В спектакъла на 8 юли с диригент Диан Чобанов участват едни от най-търсените от европейските оперни театри български солисти. А именно Кирил Манолов, Таня Иванова, Милен Божков, Мария Радоева и др.

Водещото балетно събитие в България през 2022 – „Ана Каренина“ на хърватския хореограф Лео Муич, ще бъде представено отново на Античния театър на 21 юли. Към звездните солисти Марта Петкова и Никола Хаджитанев от Национален балет – София се присъединява Гилерме Алвеш. Той е премиер-солист на балета на Хърватския народен театър.

Програма „Класика и Джаз“ дава старт на OPERA OPEN на 20 юни с аудио-визуалния спектакъл „Симфонична фантазия“. В него по традиция за всяко откриващо събитие артисти и публика сменят местата си в Античния театър за различно пространствено възприятие на музиката.

Светлинни картини и проекции ще потопят зрителите

в програмната музика на Фантастичната симфония на Ектор Берлиоз и 4 скици за оркестър на Димитър Ненов с диригент Диан Чобанов.

Фотокредит: Държавна опера-Пловдив

Актуално

Избрано за вас