Париж гледа фотографиите на Петър Вълчев

Париж гледа фотографиите на Петър Вълчев

Сподели

„Лицата на Европа“ са старателно подредени на големи платна в Париж. Експозицията, чието откриване се състоя през уикенда, събира фотографи от 15 държави.

България е представена от фотографа и режисьор Петър Вълчев.

Режисьорът на „Лека нощ, Лили” (Good night Lily), номиниран за най-добър късометражен филм на редица фестивали на четири континента, участва с 4 свои портрета.

Фотографиите изследват

темата за преходността и чупливостта на човешкия живот със снимки от сериите „Семейна гравитация“ и „Ten days before“.

„За мен изложбата е много емоционална по няколко причини“, казва Петър за портретите, част от най-личните му серии, по които е работил.

От цикъла „Семейна гравитация“ са експонирани два портрета.

За първи път, тези фотографии са представени в националния музей на фотографията “Донг Ганг” в Южна Корея през 2018 г., а премиерата им в България е в галерия „Doza“ през 2021 година. Текста към фотографиите е на Георги Господинов, който предоставя пасаж от книгата си „Времеубежище“.

„Сега тези негови мисли са част от пътя на портретите на моето семейство“, добавя Вълчев.

Втората серия, която е представена в Париж, е „Десет дена преди”.

Серия от фотографии, посветени на добрата приятелка на Петър – Ина. Жената губи битката с рака през 2017 година. Снимките са създадени в много интимен момент от нейния живот, в който тя допуска Петър и неговата камера до себе си.

„Тези фотографии за първи път ще бъдат представени публично“, споделя фотографът и анонсира, че ще има изложба в България.

Изложбата „Лицата на Европа“ ще бъде отворена за парижани и гости в града на светлите от днес – 15 май, до 30 май, на кейовете на Сена.

Фотокредит: Български културен институт в Париж / Десислава Бинева

Актуално

Избрано за вас