Петър Слабаков – актьорът с най-много главни роли

Петър Слабаков – актьорът с най-много главни роли

Сподели

100 години от рождението на актьора Петър Слабаков ще бъдат отбелязани с фотографска изложба.

Официалното ѝ откриване е в четвъртък, 6 април от 12:00 часа. Мястото – Галерия на открито в Градина „Кристал“ в София.

Подбраните специално за юбилейната изложба фотографии ще припомнят някои от най-известните филмови и театрални роли на големия актьор.

Слабаков е участвал в стотици игрални и телевизионни продукции на България, Германия, Италия, СССР, Чехословакия, Полша и Югославия.

фотокредит: kinoto.bg / Петър Слабаков (1923 – 2009)

Известен е и с десетките си роли в театрални постановки. Сред тях „Вишнева градина“, „Ромео и Жулиета“, „Паганини на тромпет“ и др.

Актьорът с най-много главни роли в историята на българското кино.

Изложбата „100-години от рождението на Петър Слабаков“ ще бъде показана и в Каварна, Пловдив, Бургас и Варна. Успоредно с нея, филмотечно кино „Одеон“ и Българска национална телевизия, със съдействието на Националната филмотека и Националния филмов център, ще представят Панорама на филмите на Петър Слабаков.

фотокредит: kinoto.bg / Петър Слабаков (1923 – 2009)
Българската стрийминг платформа за изкуство 7arts.bg представя няколко филма с участието на Петър Слабаков в каталога си с български класики.

Може да си припомните ролята на Слабаков в „Цар и генерал“ от 1966 г.

Слабаков е в ролята на генерал Владимир Заимов. Той е осъден на смърт с разстрел, след като държавата разкрива, че антифашистът и герой на войната е агент на съветското разузнаване. От Цар Борис III се очаква да потвърди решението, той обаче се бави. Междувременно става ясно, че конфликтът с Русия ще сложи край на династията му. Борис III избягва известяването на присъдата и генерал Заимов сам командва гибелта си. Слабаков играе с Наум Шоков и Руси Чанев.

Друго заглавие с участието на Слабаков е „Тютюн“, което също може да намерите в платформата, обединяваща всички категории от българското и световно изкуство.

Класиката от 61-ва г. с участието на Невена Коканова разказва за историята на семейство Мореви и двамата братя Борис и Павел, които се превръща в символ на обществените промени и амбицията към власт и пари. Литературна и кино класика в едно. По едноименния роман на Димитър Димов.

 

Изложбата ще е подредена в Галерия на открито в градина „Кристал“ до 17 април.

Актуално

Избрано за вас