Празнуваме 24 май с Максим Ешкенази и „Вивалди завинаги“ в Античен театър

Празнуваме 24 май с Максим Ешкенази и „Вивалди завинаги“ в Античен театър

Сподели

Две седмици след като събра най-романтичната оркестрова музика от кино и мюзикъли в зала 1 на НДК, Максим Ешкенази ще завладее пловдивчании с „Вивалди завинаги“. Мястото на срещата е Античен театър, датата е 24 май.

В мащабния спектакъл ще участват Симфониета-Враца, както и актьорите Стефан Къшев и Борис Николов

Сценарист и режисьор е Борис Радев.

Продукцията проследява основните периоди в живота на гениалния италиански композитор, изпреварил времето с таланта и просветителската си мисия, споделят организаторите UPI Events.

„Вивалди завинаги“ не е спектакъл само за слушане. Освен симфоничните интерпретации, той представя и вълнуващ кино-разказ. Той визуализира епохата и житейския път на Антонио Вивалди – един от най-значимите барокови композитори в цяла Европа.

Художественото съдържание на „Вивалди завинаги“ обхваща четири основни периода

от живота на композитора. Младежките години в родната Венеция, периодът в дома на сираци „Оспедале дела Пиета“, където за 2 години на композитора е платено за написването на 140 концерта. Ешкенази ще дирижира „Четирите годишни времена“ и композиции от последните години от живота на Вивалди.

Изборът на дата за събитието е символичен

24 май – празникът на славянската писменост и Пловдив, където Найден Геров, създава едно от първите класни училища в България, както и Речник на българския език.

Благодарение на подкрепата на Община Пловдив, сред гостите на концерта ще бъдат и пловдивски учители. На финала на музикалния спектакъл Борис Радев и екипът му

ще изненадат присъстващите с химна на българската просвета – „Върви, народе възродени“,

написан от Стоян Михайловски на 15 май 1892 г., към който девет години по-късно учителят по музика Панайот Пипков написва музика.

Актуално

Избрано за вас