Киш със спанак е официалното ястие за коронацията на Чарлс III

Киш със спанак е официалното ястие за коронацията на Чарлс III

Сподели

Киш със спанак е официалното ястие, избрано от Чарлс III за коронацията му на 6 май. Кралят на Великобритания бие рекорд по непретенциозност в менюто за историческото събитие.

То ще включва още бобени растения, яйца и кашкавал,

информират от Бъкингамския дворец, и разпространиха видео с приготвянето на ястията.

 

Голямото разнообразие при правене на киш се дължи основно на французите. Те сменят първоначалното хлебно тесто с маслено, добавят сирене и по този начин го превръщат в много популярно и

лесно изпълнимо ядене за хора, които нямат достатъчно време за готвене,

а и средства за специални продукти, особено в кризисни времена като сегашните. Друго голямо предимство на киша е, че продължава да е вкусен и студен, което го прави особено подходящ за уличните партита, с които традиционно се отбелязват коронациите в Обединеното кралство. Напълно отговаря и на гастрономичните предпочитания на британския крал, който е запален почитател на растителни ястия с яйца и сирене.

Бившият личен готвач на покойната му майка Елизабет II разкри, че многократно е правил киш

за семейството през 15-те си години работа в двореца. Затова Дарън Макгрейди не е изненадан от избора на Чарлс III точно това да е официалното ястие за коронацията му.

Освен това германо-френският произход на яденето е в синхрон с управленските послания, които новият монарх дискретно отправя за запазване на близостта на Обединеното кралство с Европа след излизането му от ЕС. Тъй като

той няма право на самостоятелни политически коментари и изяви заради сложната система на съвместно управление заедно с британския парламент и правителство,

подобни елементи от коронацията и първите му действия на трона винаги имат скрит смисъл. Неслучайно той искаше да направи първите си задгранични визити точно във Франция и Германия, припомня 24 часа. И ако посещението му в Париж бе отложено заради протестите там, то това в Берлин наистина беше сериозен опит да се помогне за облекчаване на отношенията с континента след Брекзит.

Сега, избирайки киш за коронацията си, Чарлс пак показва, че британците продължават да имат много общи неща с европейците, също както майка му Елизабет II го направи по отношение на бившата британска колония Индия. За коронацията си през 1953 година тя избира за официално ядене пиле с къри сос и ориз, вдъхновено от индийските хранителни традиции.

Анализатори предупреждават, че

светът ще види и други закодирани послания по време на тържествената церемония на 6 май,

тъй като те са се превърнали в нещо като запазена марка на британската монархия. Вече стана ясно, че Чарлс е пожелал представители и на други вероизповедания да вземат по-активно участие в церемонията по коронацията му в Уестминстърското абатство, въпреки че по същество тя формализира ролята на монарха като глава на  Англиканската църква. Титлата “защитник на вярата”, която се носи от всички английски монарси през последните 500 г., се отнася единствено до нея. Освен това съществува закон от 1688 г., който

задължава монарха да подкрепя Англиканската църква

Затова пък шествието, с което Чарлс ще стигне от Бъкингамския дворец до абатството, ще бъде предвождано от специален кръст, изработен с реликви, подарени от главата на Римокатолическата църква. За коронацията на британския монарх папа Франциск е предоставил две частици от автентичния кръст на Христовото разпятие. Те са миниатюрни. Едната е 5 мм, а другата 1 см. Ще бъдат поставени зад скъпоценен камък от розов кристал, който ще е част от голям сребърен кръст. Самият той ще бъде осветен от уелския архиепископ Андрю Джон в църквата “Света Троица” в Северен Уелс, преди да участва в коронационното шествие в Лондон. След като то приключи, отново ще се върне в Уелс, за да бъде поделен между местните англиканска и католическа църква.

Чарлс се включи лично в изковаването на кръста

За изработването му са използвани рециклирани сребърни кюлчета, предоставени от Кралския монетен двор, което също не е случайно. Още преди да седне на трона, той активно подкрепяше проекти, пропагандиращи използването на устойчиви материали с цел опазване на околната среда. Така че екологичната нишка също се очаква да присъства на много места в коронацията му заедно с тази за по-скромна и намалена монархия.

Чарлс III иска да сведе до минимум членовете на кралското семейство, които представляват короната, за да

предпази царуването си от скандали като тези с брат му принц Андрю и сина му принц Хари

Кои са избраните от него, се очаква да стане ясно при излизането му на балкона на Бъкингамския дворец на 6 май, за да приветства стеклите се хора за коронацията му. Прогнозите са, че той ще заложи на съпругата си Камила, сина си принц Уилям и неговото семейство, на сестра си принцеса Ан и брат си принц Едуард, които избра за свои държавни съветници с право да го заместват при болест и пътувания в чужбина. Всички останали вероятно ще останат извън светлината на прожекторите и това ще се случва все по-често в бъдеще.

 

Фотокредит: Pool/WPA

Актуално

Избрано за вас